Als horende ouders met je horende baby gebaren gebruiken? Voor veel ouders klinkt dit niet logisch. Maar toch heeft het gebruik van gebaren bij horende baby's veel voordelen! Gebaren met kinderen is nog niet heel bekend in Nederland, maar echt nieuw is het niet.

Mirthe Determeijer van het bedrijf ‘Baby- en Kindergebaar’ vertelt: “Alle kinderen gebruiken gebaren. Denk maar aan zwaaien of het uitsteken van de handjes naar papa of mama als teken dat hij wil worden opgepakt. Het gebaren met kinderen is niets anders dan het ondersteunen van je gesproken taal met gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal. Door het gebruik van vaak eenvoudige gebaren geef je je kind de mogelijkheid om al op jonge leeftijd met jou te communiceren. De motoriek van de handjes is veel eerder goed ontwikkeld dan de spieren die de mond sturen. Het is daarom voor kindjes vanaf 6 maanden al mogelijk om met hun handjes te vertellen wat ze willen of wat ze bezighoudt. Dat is een uniek kijkje in de belevingswereld van je kind, wat je als ouder niet wilt missen! En doordat je naast het gebaren gewoon blijft praten tegen je kind, zal hij nog steeds gewoon leren spreken. Sterker nog, omdat je kind al eerder actief bezig is met communicatie, komt het de spraakontwikkeling zelfs ten goede!”.

Een enthousiaste moeder vertelt: “De gebaren zijn ontzettend handig, vanaf een maand of zeven gebaart onze zoon ook echt terug wanneer hij iets hoort, ziet of iets wil eten of drinken. Het gebaar voor “vogel” en “licht uit” waren de eerste gebaren die hij deed. Momenteel pakt hij heel snel nieuwe

gebaren op. Het is geweldig dat hij ons kan vertellen wat hij wil en daarbij ben je ook op een hele leuke manier met je kindje bezig.”

Cursus en kennismakingsworkshop

Vanwege de toenemende vraag naar gebaren met jonge kinderen (0-3jr) organiseert Mirthe Determeijer van Baby- en Kindergebaar bij Swedoro de cursus Babygebaren.

Deze cursus is bedoeld voor horende ouders, opvoeders, pedagogisch medewerkers en andere geïnteresseerden.

Tijdens deze cursus leer je in 3 bijeenkomsten iets over de achtergrond van babygebaren, het gebruik ervan, tips om te starten, meer dan 50 gebaren, oefenen we met activiteiten en is er ruimte voor persoonlijke ervaringen, vragen en feedback.

Na deze cursus heb je een goede, uitgebreide basis om met babygebaren aan de slag te gaan.

De cursus duurt 3 avonden van 1,5 uur en kost € 70,- p.p., inclusief startpakket.

Ook kan alleen de eerste avond gevolgd worden als kennismakingsworkshop.

Voor meer informatie of om je op te geven kun je mailen naar mirthe.determeijer(at)babygebaar.nl ( ivm spam (at) vervangen door @ )