Image Jaarlijks wordt er een Sam Pattipeiluhu-prijs uitgereikt aan personen (doof, slechthorend, horend) of organisaties/groepen/bedrijven die zich hebben ingezet voor de dovengemeenschap in Rotterdam e.o. Om het belang van doven te onderstrepen en het werk van en door doven in het breedste zin van het woord stimuleren. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Swedoro is de  Sam Pattipeiluhu-prijs 2009 uitgereikt aan MEE Rotterdam (Wilma Bruinen en Marlyse Schweig). Waarom heeft de jury haar gekozen en wel vanwege het volgende:

 

MEE Rotterdam geeft voorlichting aan de verschillende scholen over doofzijn, dovencultuur en de informatie van Dove gasten zelf. 

De dove vrijwilligers geven jaarlijks op 50 basisscholen gastlessen over het leven als je doof bent. Ook bezoeken zij MBO- en HBO-scholen. Zij vertellen de kinderen en studenten hoe het is om doof te zijn. Het doel van de gastlessen is om kennis te maken met doven en slechthorenden. De vrijwilligers vertellen over de gebarentaal, hoe dove leven, hoe je kunt communiceren met horenden, dat duidelijk spreken en gebaren maken helpen en dat doven ook gewoon naar school en werk gaan.

Het uitgangspunt is jong geleerd, oud gedaan. Daarom is het belangrijk om kinderen en studenten te voorlichten over hoe het is om doof te zijn. De vrijwilligers geven op een schooldag twee hele leuke lessen. De vrijwilligers worden ondersteund door het team Groepsvoorlichting van MEE Rotterdam Rijnmond. Dat team maakt afspraken met de school en zorgt dat de vrijwilligers een goede les kunnen geven.

MEE Rotterdam Groepsvoorlichting doet zo veel voor de informatievoorziening aan doven en slechthorenden en verdient daarom de Sam Pattipeiluhu-prijs 2009.

 

Bron: Swedoro - Jury  Sam Pattipeiluhu-prijs  

 

Wilma Bruinen en Marlyse Schweig                                                                                                          Sam Pattipeiluhu

Image  Image