Landelijk

Mensen met kauwgom zijn niet te volgen

Almere Vandaag
Image almere/Odeke de Jong. Het inloophuis voor doven en slechthorenden van Bureau DDS in de Staatsliedenwijk bestaat één jaar. Het centrum heeft zich in het afgelopen jaar bewezen, zeggen bezoekers. ,,Als ik brieven krijg waar ik niet zo goed van weet wat ik er mee aan moet, ga ik naar het inloophuis", vertelt de 44-jarige Remco. Hij is slechthorend en zijn vrouw Marjan (43) is doof. ,,Toen het inloophuis er nog niet was, had ik weinig hulp. Het leven van een dove of slechthorende is 

gecompliceerd in de wereld van de horenden. ,,Sommigen kunnen wel liplezen, maar horenden praten vaak zo snel en kijken je niet aan. Het is onmogelijk voor een doof iemand om dan te begrijpen wat er gezegd wordt", zegt woonbegeleider Jacqueline de Leeuw. ,,Iemand die doof is wordt vaak buitengesloten."
De bezoekers praten, eten en doen spelletjes met elkaar. Ook is er een maatschappelijk werker aanwezig en gastvrouw Carol, die zelf ook doof is.
Willem (59) laat een kaartje zien, met daarop de tekst: 'ik ben doof'. ,,Het is lastig wanneer iemand kauwgom in zijn mond heeft. Dat gaat dan van links naar rechts en het is dan net een konijntje. Die mensen zijn niet te volgen", gebaart hij.

Bron: Almere Vandaag