Landelijk

Gehoorschade op steeds jongere leeftijd

SP!TS
Image Het aantal jonge mensen bij wie gehoorschade dreigt, vooral door MP3-spelers, stijgt alarmerend. Het aantal jonge mensen bij wie gehoorschade dreigt, vooral door MP3-spelers, stijgt alarmerend. Dat stelt gehoorwetenschapper Jan de Laat van het Universitair Medisch Centrum Leiden. ,,Het is mijn klinische ervaring op het spreekuur", zegt audioloog De Laat. ,,Ik zie de laatste jaren steeds meer mensen van 20-25 jaar binnen komen." MP3-spelers kunnen 130 decibel aan 
geluid produceren. Dat is veel te veel, legt hij uit. ,,Wie zich enkele keren per week een kwartier blootstelt aan 110-120 decibel, loopt al kans op definitieve gehoorschade." Ter vergelijking; dat is de geluidssterkte van een drilboor op een meter afstand.

De laatste officiële schattingen gaan er vanuit dat gehoorschade 20.000 jonge mensen treft per jaar. Maar dat aantal is achterhaald, gelooft de audioloog. ,,Dit cijfer gaat tien, twaalf jaar terug, nog voor de introductie van de MP3speler."

Harde getallen kan hij nog niet geven. Die komen over ongeveer drie jaar. Dan zijn de uitkomsten bekend van een omvangrijke studie naar de langdurige effecten van muzieklawaai op het gehoor van jonge mensen. ,,Ik vermoed wel dat de uitkomsten dramatisch zullen zijn", zegt De Laat die het onderzoek leidt.

De eerste symptonen van gehoorschade zijn pieptonen in het oor, overgevoelig zijn voor hard geluid, en minder goed kunnen verstaan in een omgeving met ruis, zoals een perron, of bij geroezemoes op een feestje. In dat geval zijn teveel trilhaarcelletjes -die het geluid doorgeven- beschadigd in het gehoororgaan.

,,Aan gehoorschade is niets meer aan te doen. Voorkomen is de enige optie", waarschuwt ook Herman ten Berge, de directeur van de Nationale Hoorstichting. ,,Wij maken ons bezorgd", zegt hij. Ook Ten Berge vermoedt dat de gehoorschade aanzienlijk toeneemt door de MP3-speler. De stichting maakt zich sterk voor preventie, en ontwikkelde de MP3check.nl. De test op de gelijknamige website probeert schadelijk luistergedrag aan het daglicht te brengen. Zelf heeft hij een vuistregel. ,,Je bent fout bezig als een ander redelijk goed het geluid kan verstaan van jouw MP3-speler."

,,Ik zie ze steeds jongere mensen komen voor een gehoorapparaat", bevestigt Rob Gelderloos, directeur van Alfonso Corti, leverancier van gehoorapparaten. Hoewel zijn inkomsten zou vermeerderen, beleeft Gelderloos er weinig plezier aan ,,straks een derde van de bevolking met een gehoorapparaat te zien lopen."

Minister van Volksgezondheid, Ab Klink, zei onlangs een strenge Europese norm te willen tegen te luide muziek uit oordopjes. Via een soort veiligheidsmechanisme op het apparaat. De Laat gelooft niet in zo'n maatregel. ,,Franse proeven met de walkman hebben uitgewezen dat dit niets uithaalt. Net als een brommer, wordt het apparaat vervolgens opgevoerd. En wie gaat het controleren?"

Volgens de wetenschapper helpt alleen voorlichting, te beginnen op de basisschool.

Bron: SP!TS