Landelijk

'Banaan' is verleden tijd

BN de Stem
Image Mijn dochter roept stomverbaasd: "Heb jij een gehoorapparaat?" Het is precies deze reactie die ik vandaag, tegen alle verwachtingen in, vaker zal horen. Luid, duidelijk en kristalhelder, dat wel. Ik draag op proef de Vibe, een nieuw hoortoestel dat je niet achter of in je oor wegstopt, maar zichtbaar in je oorschelp draagt. "Het is het eerste apparaat dat niet lijkt op een hoorapparaat", roffelt Hubert de Haan de trom. Hij is van

fabrikant Siemens, die de Vibe ontwikkelde, en laat de associaties de vrije loop. "Het zou een oorsieraad kunnen zijn. Of een mp3-speler."

Beauty-coach Hildo Groen, die glossy's en tv-programma's met raad en daad bijstaat, is ook al verrukt van het ding, eh 'gadget'. Op het ouderwetse hoorapparaat heeft hij het niet zo. "Een hoorapparaat heeft een negatieve klank, het is een soort prothese." Maar de Vibe is een leuk hebbeding. Hij knikt: "Alles is 'gadgets' wat op dit moment de klok slaat. Het zou het leukste compliment zijn als iemand denkt dat je een soort piercing draagt."

De reacties in mijn omgeving beantwoorden niet aan de verwachtingen van De Haan en Groen. Misschien had ik een ander, hip kleurtje moeten nemen. Je kunt de Vibe op elk moment van de dag anders kleuren door er een ander kapje (cover, zegt Siemens) aan vast te klikken. Passend bij je kleding of je stemming. Vrouwen gebruiken bijvoorbeeld een lichtroze cover die bij hun lippenstift past. Of ze kiezen voor een tijgermotief als ze - ja wat? - in een 'me Jane, you Tarzan'-stemming zijn?

De Vibe telt al negentien verschillende covers. Mannen zullen niet gauw de felle kleurtjes kiezen, eerder de zwarte cover of die met een grijsmetallic tint. Past mooi bij de leasebak voor de deur. Ongeduldige fashionada's kunnen vast niet wachten tot de najaarscollectie.

Nederland telt ongeveer 1,5 miljoen mensen met een hoorgebrek. Daarvan gebruikt slechts een derde een hoortoestel.

De Haan: "Hoortoestellen hebben een stigma: 'de beige banaan achter je oor'. Ze worden als groot en lelijk gezien, in verband gebracht met ouderdom en handicaps. Men denkt dat ze oncomfortabel zijn, fluittonen produceren. Sommige mensen willen absoluut niet met het toestel geassocieerd worden."

Toch vormen 'oren die slecht kunnen horen' een groot ongemak. Het is onveilig in het verkeer omdat je op de fiets of lopend moeilijk de richting kunt bepalen van het autogeluid.



Uit enquêtes blijkt dat de helft van alle 55-plussers zich ergert aan rumoer in uitgaansgelegenheden. Ze kunnen een gesprek slecht volgen omdat de muziek te luid staat, vanwege luidruchtige omstanders of door achtergrondlawaai. Bijna overbodig te zeggen dat een sociaal isolement dreigt bij hardhorendheid. Een kwart van de 65-plussers heeft een haperend gehoororgaan. Trouwens: jaarlijks wordt bij 20.000 jongeren gehoorschade vastgesteld. Dat komt ervan als Muse uit je mp3-speler op oerend hard staat.

Kortom: de markt voor gehoorapparaten is immens, maar de doelgroep niet gewillig. Vandaar de lancering van de hippe Vibe. Hildo Groen hoort goed, maar de beauty-expert zou er zelf graag eentje willen hebben, zegt hij. Vilein: "En er ook misbruik van maken: in een restaurant andere tafeltjes afluisteren."

Bron: BN de Stem