Image AMSTERDAM - Het VU medisch centrum in Amsterdam heeft deze maand een vier maanden oude baby geopereerd aan beide oren. KNO-artsen plaatsten bij het dove jongetje cochleair implantaten (CI). Het is voor het eerst in de wereld dat dat bij zo'n jong kind gebeurde. Audioloog Cas Smits is lid van het CI-team van VUmc. - Vanaf welke leeftijd brengt u normaal gesproken de implantaten in? "Meestal zijn de kinderen rond één jaar. We willen namelijk de

zekerheid dat het kind doof is en niet slechthorend. We onderzoeken dat met hoortoestellen, waarbij we kijken naar de reactie van de baby. Dat proces duurt normaal gesproken maanden. Het is een ingrijpende operatie die alleen op jonge leeftijd wordt gedaan als daar redenen voor zijn."

- Wat is de reden dat nu wel is besloten tot de operatie?

"Deze net vier maanden oude baby was niet doof geboren, maar had een hersenvliesontsteking gekregen, waardoor hij doof was geworden. Een complicatie bij een hersenvliesontsteking kan zijn dat het slakkenhuis binnen enkele weken gaat 'verlittekenen', wat implantatie van cochleair implantaten op latere leeftijd onmogelijk maakt. Als we niets gedaan hadden, was hij voor de rest van zijn leven doof geweest."

- En de operatie was een succes?

"De operatie is gelukt. Uit testen werd een reactie gezien van de gehoorzenuw in beide slakkenhuizen, maar je kunt pas echt spreken van een succes als een kind begint te reageren op geluid. Over een jaar zullen we zien wat het kind met zijn CI allemaal kan."

- Zal hij volledig kunnen horen?

"Nee, de CI is een hulpmiddel, waardoor de kansen op een goede spraak- en hoorontwikkeling groot zijn, maar hij blijft slechthorend. Hij zal moeite hebben goed te horen in rumoerige ruimtes."

- Zijn de implantaten genoeg?

"De baby heeft ook een uitwendig deel nodig, dat wordt aangesloten op het implantaat. Over twee weken gaan we het CI instellen. Die instellingen, harder en zachter, verschillen per kind. Baby's vertonen pas na zes maanden duidelijke reacties"

- Bent u van plan vaker zulke jonge kinderen te opereren?

"Als er geen dwingende noodzaak is niet."

Bron: BN De Stem