Image WAMEL - Toen vader Johan het sportcomplex de Parken van Unitas'28 betrad, had zoon Erwin van Zoelen al een paar prima acties gemaakt tegen het Alphense Avios (uitslag 2-1). Van Zoelen senior, zeer fanatiek Feyenoordaanhanger, wilde eerst de wedstrijd Feyenoord-Ajax volgen op televisie. Maar vanaf kwart voor drie 

moedigde hij zijn zoon hartstochtelijk aan, niet zo zeer in woord maar in gebaar. Erwin van Zoelen is doofstom en praat zeer moeilijk. De oorzaak was een ziekte die hem trof op éénjarige leeftijd.

"Hij heeft altijd gevoetbald bij SV Maurik", vertelde Johan van Zoelen. " Daarna is hij naar Lienden verkast en dit seizoen is hij meegekomen met de trainer van Lienden zaterdag." (Jan Pieter van Oort, red).

De 19-jarige linkerspits moet constant kijken waar de bal is en zijn acties maken op gevoel. Hem verbale aanwijzingen geven heeft geen zin. Dat vergde enige aanpassing voor de Wamelse equipe maar die is er na drie wedstrijden al aardig aan gewend. Van Zoelen was, vooral in de eerste helft, een constante plaag voor zijn directe tegenstander. Hij heeft weinig ruimte nodig om zijn man te passeren en liet dat zien na 25 minuten. Niet voor de eerste maal haalde hij de achterlijn waarbij hij oog had voor de vrijstaande man. Die heette in dit geval Marco van Os, die de bal beheerst langs doelman Ronny van Wichen schoof: 1-0.

Door de goal van Kerwin Ebben leidde Unitas bij rust verdiend met 2-0.

Van Zoelen ging na rust gewoon door met het maken van prima acties. "Ik vind het allerbelangrijkste dat hij plezier heeft in het spelletje", benadrukte senior. "Hij moet iets vrijer worden in het veld, soms heeft hij last van faalangst. Hij krijgt dan ook wel het een en ander naar zijn hoofd geslingerd. Ze jouwen hem uit of maken rare bewegingen. Hij hoort natuurlijk niet waarover het gaat, maar hij vóelt het wel. Hij heeft wel een uitnodiging gekregen voor het Nederlands elftal voor doven. Hij traint daar met voetballers uit de hoofdklasse en daar wordt hij alleen maar beter van."

Erwin van Zoelen wist zich in de slotfase geen raad met de vrijheid die hij kreeg. In plaats van de bal af te spelen, ging hij voor eigen succes. Het laatste kwartier werd hij naar de linksachterplaats gehaald en voelde hij wat het is om uitgespeeld te worden. Grad Croonen scoorde nog tegen voor Avios.

Bron: De Gelderlander