Image BREDA - De wereld van Ferry wordt steeds een beetje groter. Het gaat langzaam, stapje voor stapje. Maar het gebeurt. En dat komt deels door een nieuwe tuin. Voor de achtjarige Ferry is de wereld ingewikkeld en onvoorspelbaar. Ferry lijdt aan Charge-associatie. Hij is doof, bijna blind en autistisch. Om hem te helpen op zijn 

ontdekkingstocht door de wijde wereld, wilden zijn ouders graag een belevingstuin voor hem aanleggen. Twee jaar geleden deden ze een oproep in BN/De Stem: 'Ferry wil een tuin om te voelen.' Nu is die tuin er. Met hulp van onder meer de Stichting Carpe Diem uit Ulvenhout, die zich meldde als sponsor. Er kwamen meer reacties. De familie kreeg een dag na het artikel een bloemetje van een anonieme weldoener, mensen boden spontaan hulp aan en nu nog vragen mensen op straat hoe het gaat. Moeder Suzanne Smans: " Dat hadden we nooit verwacht. Zoveel mensen leefden mee, iedereen wilde helpen. Dat heeft ons goed gedaan." Zaterdag vieren ze de opening van de tuin in gezelschap van alle weldoeners.

De familie leerde het fenomeen 'belevingstuin' kennen bij Sensis, centrum voor blinden aan de Galderseweg. Smans: "Daar kon hij veilig op ontdekkingstocht, met al zijn zintuigen. Wij zagen hoe goed hij daarop reageerde."

Vandaar de wens om hun kleine achtertuin om te toveren tot een mini-belevingstuin. Ze gingen zoeken, testen, ideeën bedenken, ontwerpen en kwamen op een simpel maar doeltreffend plan. Aan de wanden in hun tuin hangen panelen met op elk iets te ontdekken of te doen voor Ferry. Er is een paneel met een roestvrijstalen profiel waar hij met zijn handen langs kan roetsjen. Hij kan een spelletje doen met ballen, een puzzel uitvoeren, verschillende structuren voelen en samen met zus Geneviève (10) schooltje spelen. "Dan ben ik de juf en hij de congièrge. Ik schrijf iets op een bord en dan poetst hij het met een sponsje, langs de lijntjes, weer netjes uit. Zo kunnen we samen spelen."

In de oude tuin speelden broer en zus al graag met water, in de nieuwe versie staat een fonteintje waar Ferry eindeloos met water kan knoeien. Ook zijn er planten die geuren, zoals lavendel en kruiden. Suzanne: "Zijn wereld is met deze tuin echt groter geworden, we zien dat hij hier kan ontdekken op zijn eigen manier. En we merken dat hij, heel langzaam, stapje voor stapje, uit zijn eigen kleine wereldje komt en naar buiten treedt. Hij kijkt ons nu bijvoorbeeld recht in de ogen, zoekt contact. Dat is echt heel bijzonder."

Bron: BN De Stem