Image HASSELT - Harry van Dijk struinde vijftien jaar lang met alle plezier de waterkanten in Hasselt af om vissers te controleren op de benodigde papieren, maar na een 'fysiek onderonsje' met een 23-jarige visser is hij er voorlopig helemaal klaar mee. Van Dijk, een krasse zeventiger, was vrijdag bezig met zijn vaste ronde langs de grachten toen bij de kalkovens een 'zwartvisser' betrapte. "Die wijs ik
altijd op de regels en waarschuw ze voor een prent van de politie.

Dit keer had ik nog niks gezegd en ik kreeg me toch een scheldkanonnade te verduren. Meneer zou aan niemand wat voor zijn vergunning betalen. Aan mij niet, aan de hengelsportvereniging niet, aan niemand niet."


Het ging van kwaad tot echter. Schelden werd slaan en binnen de kortste keren lagen beide te rollebollen aan het water. "Ik voelde me bedreigd, was bang dat ik in het water zou belanden. Daarom gaf ik die jongen een duw terug ", aldus Van Dijk, zelf ook een fervent visser. "Vervolgens kreeg ik een paar fikse klappen op mijn hoofd. Uiteraard heb ik me toen verweerd, ik laat me niet slaan. Dat doet niemand." Maar ja, een gevecht tussen een knaap in de kracht van zijn leven en een oude viscontroleur, er zijn eerlijker duels denkbaar. "Hij gaf me op het eind nog een flinke schop na. Als ik zucht of hoest dan doet het overal pijn. Maar dat gaat wel over, mijn bril en gehoorapparaat liggen echter op de bodem van de gracht. Ook mijn fiets is in elkaar gebeukt."In eerste instantie wilde Van Dijk geen aangifte doen, bang voor bergen rompslomp. Een vrouw die alles samen met twee kinderen gadesloeg kon hem toch overtuigen. Een 23-jarige Hasselter werd aangehouden, maar de verdachte deed zelf ook aangifte. "Ik heb me alleen verweerd, dat is alles. Lijkt me dan ook niet meer normaal, het had veel slechter kunnen aflopen. In vijftien jaar als controleur heb ik dit nog nooit meegemaakt, zo'n vorm van zinloos geweld. Het zal er wel bij horen. Vroeger ging een agent op de fiets door de stad, nu zijn er hele pelotons nodig."Het controleren van vissers zet Van Dijk waarschijnlijk voorgoed in de ijskast. Hij blijft wel lid van hengelsportvereniging 't Meuntje, waar overigens geschokt werd gereageerd op het voorval. "Nee, ik kijk wel uit. Ik laat me geen tweede keer in elkaar rossen. Maar het vissen zelf, dat pakken ze me nooit af."

Bron: De Stentor