Image Van je iPod word je doof, dat is het nieuwe opvoedkundige credo van de 21ste eeuw. Maar is dat werkelijk zo? Een studie waarschuwt dat 20 procent van de jongeren doof aan het worden is dankzij de mp3-peler die in hun oren hangt. Maar die waarschuwing is bij andere onderzoekers aan dovemansoren gericht, die vinden dat het allemaal wel mee valt.

De studie in het Journal of the American Medical Association claimt dat doofheid onder jongeren is gestegen van 15 procent begin jaren negentig tot 20 procent in 2005-2006. Die stijging zou verband houden met de stijging van draagbare mp3-spelers, waaronder de iPod.

Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota denken dat het wel mee valt met die 20 procent, Zij volgeden de marsband van de Universiteit en constateerde dat circa 15 procent van de leden last hadden van doofheid. Maar na een aantal metingen binnen een jaar bleek dat ongeveer de helft van deze doofheid weer verdwenen was. De muzikanten waren niet meer of minder doof geworden, maar de meetmethode bleek relatief onnauwkeurig.

De onderzoekers uit Minnesota gaan ervan uit dat ongeveer de helft tot driekwart van de gemeten doofheid het gevolg is van de onnauwkeurige uitkomsten. De twintig procent doofheid dankzij de mp3-speler zou in werkelijkheid wel eens minder dan 10 procent kunnen zijn. De iPod kan dus op je hoofd blijven zitten. Opvoedkundig verantwoord en je hebt geen last van geouwehoer in je omgeving.

Auteur: Job Spijker.

Bron: www.Logopodiestart.nl