Wie was Sam Pattipeiluhu

Sam Pattipeiluhu (1950-1996)

Sam Pattipeiluhu

Doof, leraar, orthopedagoog, voorvechter van de Nederlandse dovengemeenschap en grondlegger van de opleiding leraar/tolk Nederlandse Gebarentaal. Sam leefde van zijn emoties en dat waren er veel. Hij kon schateren van het lachen en diep ontroerend vertellen over zijn ervaringen met mensen die hij zijn vertrouwen had gegeven.

Hij kon kritisch reageren als iets hem niet beviel en duidelijker zijn dan de mensen lief was, maar bracht altijd gesprekken op gang over zaken die hem bezig hielden. Hij kon zich intens verdiepen in de cultuur, de belangen, de problemen en de dromen van de dovengemeenschap. Hij omringde zich graag met boeken. 

Hij was een veelzijdig mens, erop uit om zijn idealen te verwezenlijken en kon vanuit zijn kracht een inspiratiebron voor velen anderen zijn. Hij streed voor een betekenisvol leven en een gelijkwaardige plaats voor doven in de samenleving. Hij vond dat dove mensen tot méér in staat waren. Hij bracht jongeren niet alleen kennis bij, maar maakte hen ook wegwijs in de samenleving. Sam was een voorbeeld: hij was de eerste dove leerkracht in Nederland en communiceerde met zijn leerlingen in de Nederlandse Gebarentaal. Hij heeft dove kinderen en volwassen studenten in Nederland daardoor een positief zelfbeeld meegegeven.
* Deze tekst is overgenomen van de website van de opleiding NGT

Artikel gewijd aan Sam Pattipeiluhu

Marinjo is een tweemaandelijks onafhankelijk Moluks magazine. Het verschaft veel informatie op gebied van onder andere Cultuur en Sport over de Molukken (is een provincie van Indonesië) en het welzijn van de Molukkers.