Het kan best ingewikkeld zijn voor dove en slechthorende mensen om een smartphone te gebruiken. Handige instellingen en apps helpen u meer te doen met uw telefoon. Lees de praktische tips voor zowel iPhone-, Android- als Windows-toestellen. 

Smartphones hebben verschillende opties voor doven en slechthorenden om het gebruik te vergemakkelijken. U kunt zelf kiezen welke functies u wilt gebruiken. 

Klik op "Lees meer" om meer informatie te lezen.

Mogelijkheden voor iPhone

De iPhone heeft een aantal opties voor gebruikers met een gehoorbeperking. Zo kunt u bijvoorbeeld video’s laten ondertitelen, stereogeluid omzetten naar monogeluid en het geluidsniveau aanpassen. Een inkomende melding geeft normaal gesproken een geluid, maar u kunt ook instellen dat uw camera een aantal keer gaat flitsen. Deze mogelijkheden zijn eenvoudig in te stellen:

  • open de instellingen-app;
  • druk op ‘Algemeen’;
  • druk op ‘Toegankelijkheid’;
  • onder het kopje ‘Horen’ activeert u de flitser als doorgeefluik voor notificaties en verandert u stereogeluid in monogeluid. De ondertiteling zet u aan onder het kopje ‘Media’, waar u op ‘Ondertiteling en bijschriften’ klikt.

Mogelijkheden voor Android 

In vergelijking met iPhone heeft Android minder mogelijkheden voor doven en slechthorenden. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om de cameraflitser af te laten gaan bij een melding. De reden hiervoor is dat niet alle Android-smartphones een cameraflitser hebben. Met een app kunt u wel lichtsignalen ontvangen van het ledlampje op uw telefoon (zie verderop in artikel). Ook kunt u ondertiteling aanzetten; dit kunt u instellen onder het instellingenmenu bij ‘Toegankelijkheid’. Voor Android-toestellen zijn apps beschikbaar die het gebruik voor doven en slechthorenden verbeteren.

Mogelijkheden voor Windows Phone

Deze smartphone heeft de minste mogelijkheden voor doven en slechthorenden. Microsoft is er wel druk mee bezig, maar op dit moment is er nog weinig beschikbaar. Het kan zijn dat de opvolger van de Windows Phone 8 meer mogelijkheden heeft.

Apps voor doven en slechthorenden

Daarnaast zijn er ook nog verschillende apps die erg nuttig kunnen zijn voor doven en slechthorenden. 

  • Tap Tap: helpt met horen (iOs) - € 2,99

De app Tap Tap helpt bij het horen van geluiden. Een dove hoort de deurbel niet, maar Tap Tap wel. Deze app geeft dan een visuele melding, zodat het rinkelen van de bel toch overkomt.

  • Light Flow Lite: kleurseinen (Android) - gratis of € 1,99

Heeft uw smartphone een ledlampje? Benut ’m dan volop met Light Flow. Deze app koppelt een kleur aan een app. Bijvoorbeeld: is het ledlampje rood? Dan wordt u gebeld of heeft u een gesprek gemist. Maar er is nog veel meer mogelijk. Tegen betaling kunt u de mogelijkheden van de app uitbreiden.

 

Bron: Simyo en UWV