Gebarentaal cursussen bij SWeDoRo

Nederlandse Gebarentaal is sinds november 2020 een erkende taal. Wilt u Nederlandse gebarentaal leren? Dit kan bij Stichting Welzijn Doven Rotterdam (SWeDoRo),waar de modulen NGT voor Algemeen Belangstellenden (AB) worden georganiseerd.

Module NGT-AB en NGT-gevorderdencursussen

NGT heeft een eigen grammatica, welke verschilt met het Nederlands.
NGT is een visuele taal en is af te lezen via handen, mimiek en lichaamshouding.
Er zijn 3 modules in het NGT: AB1, AB2 en NGT-gevorderden.
Let op: huiswerk maken gebeurt online dus je hebt een laptop of computer nodig.

 • NGT AB1 bevat 14 lessen incl. toets (beginnerscursus). Voor het behalen van een certificaat (zie onze voorwaarden hierover)
 • NGT AB2 sluit direct aan op AB1 bevat 14 lessen incl. toets.
 • NGT-gevorderden sluit direct aan op AB2 bevat 10 lessen incl. toets.

Alle cursussen worden afgerond met een UITREIKINGS AVOND, waarbij alle cursisten hun Certificaat / Deelname bewijs krijgen en hierbij een gezellige avond wordt georganiseerd door de docent(en) en hierbij worden ook dove gasten uitgenodigd zodat je het aangeleerde ook in de praktijk kan brengen. Kortom een gezellig samenzijn.

Anmelden en prijzen:

We starten de cursussen in het voor- en najaar, is wel afhankelijk van het aantal deelnemers (min 8- max. 12 pers). Als u veel te maken heeft met dove mensen op het werk dan is vaak de werkgever wel bereid om de cursus te betalen, hiervoor kunnen wij een speciale factuur maken.


De cursussen worden per periode bekeken welke avond en tijden, dit is afhankelijk van de docent wanneer zij/hij beschikbaar is. U kunt uzelf inschrijven door middel van het inschrijfformulier (deze kunt u verderop op deze pagina terugvinden). 

Prijzen: 

 • Module NGT-AB1 € 220,-
  (excl. jaarabonnement Woordenboek, incl. werkboek en koffie en thee tijdens de cursus)
  bij online cursus € 170,-
 • Module NGT-AB2 € 220,=
  (excl. jaarabonnement Woordenboek, incl. werkboek en koffie en thee tijdens de cursus)
  bij online cursus € 170,-
 • Module NGT-gevorderden € 190, =
  (excl. jaarabonnement Woordenboek, incl. werkboek en koffie en thee tijdens de cursus).
  bij online cursus € 140,-

Bij deze cursussen dient de cursist zelf een jaarabonnment te nemen van de Online Woordenboek (€ 27,50) bij het Gebarencentrum.
Prijzen zijn per 01-01-2022 en worden elk jaar geindexeerd.

In company cursus 

Het is mogelijk om voor een groep (max. 12 pers) op locatie een cursus te geven voor een bepaalde instelling, deze die veel te maken kunnen krijgen met dove mensen. Er moet hiervoor wel een goed verlichte ruimte aanwezig zijn.

Voor het opvragen van een offerte hiervoor kunt u mailen naar de coördinator van Swedoro. Deze zal zo goed mogelijk u vragen beantwoorden en bekijken wat de mogelijkheden voor uw bedrijf/instelling zal zijn.

Voorwaarden

Cursist die heeft aangegeven mee te willen doen zal dan ook ervoor zorgen dat het cursusgeld is overgemaakt naar Swedoro voordat de cursus zal plaatsvinden, er kan een uitzondering gemaakt worden maar deze is dan bekend bij de coördinator RGC.
Wanneer een cursist na het betalen van het gehele bedrag zich afmeldt en kan toch niet starten en iemand anders kan deze plaats opvullen bij les 1 doordat deze nog op de wachtlijst staat en kan vervangen, in dit geval zal de cursist zijn betaling terug kunnen krijgen. Als de cursus al verder is als les 1 en niemand kan deze lege plaats opvullen dan zal cursist het geld kwijt zijn mits de cursist de cursus toch opnieuw wilt doen, verder in het jaar dan zal de cursist alleen de herhaling kosten (cursus excl. materiaal)
De cursist zal alle lessen aanwezig zijn, bij afwezigheid zal dit doorgegeven worden aan de docent door cursist zelf.
Bij het tussendoor staken van de cursus is het niet mogelijk om de cursus nogmaals kosteloos te doen, alleen d.m.v. herhaling kosten. (Excl. Cursusmateriaal). Als voor het staken van cursus een geldige rede is dan zal de coördinator met het bestuur overleggen hierover.
Verzuim van de lessen, deelname:
Als cursist 85% aanwezig is geweest dan heeft de cursist recht op een bewijs van deelname.

Certificaat: als men aan de cursus meedoet heeft de cursist altijd recht op het meedoen van de toetsing ook bij onvoldoende deelname aan de cursus. Na het positief behalen van de toets zal men een Certificaat (diploma) krijgen.
Mocht een cursist niet voldoende aanwezig geweest zijn en toch meedoen aan de toets en zal deze niet behalen dan heeft cursist geen recht op een hertoetsing.

Als een cursist voldoende aanwezig is geweest (85%) dan, en zakt na de eerste toets dan heeft deze cursist recht op een hertoetsing maar wel op een deelnamebewijs.

Mocht iemand de toetsen niet halen maar toch voldoende aanwezig geweest zijn dan zal de cursist een Deelnamebewijs krijgen, tenslotte heeft cursist voldoende deelgenomen aan de cursus. Of cursist met alleen een deelnamebewijs door kan stromen zal advies gevraagd worden aan docent, of cursist kan dit advies dan navragen bij eigen docent. Deze heeft genoeg inzicht om te kunnen bepalen of het zin heeft om de cursist door te laten gaan met een nieuwe cursus of eventueel het advies te geven om de cursus te herhalen.

Plaats

De cursussen vinden plaats in het Dovenontmoetingscentrum (DOC) van SWeDoRo, Michelangelostraat 46, 3066 NM, Rotterdam (Alexanderpolder). Het DOC is goed bereikbaar met de metro, 2 haltes met de metro reizen (halte Prinsenlaan). Er is voldoende parkeergelegenheid bij het DOC en is het toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Wij stellen het op prijs indien u van tevoren doorgeeft dat u van een rolstoel afhankelijk bent.

Wilt u aanmelden voor de Gebarentaalcursus? Klik dan hier om de inschrijfformulier online in te vullen.

Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met onze coördinator Arie Verkaik via mailadres  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.