bord Ammanstraat

Een nieuwe aanwinst. Dankzij een tip van Ingrid Jansen van de DovenShoah Amsterdam, durfde ik me belangeloos in te zetten om het straatnaambord "Ammanstraat" in bezit te krijgen ten behoeve van de Swedoro. Het is mij echt gelukt, nadat het College van burgemeester en wethouders, in de persoon van de wethouder van Buitenruimte, Alexandra van Huffelen mijn verzoek goedgekeurd heeft.

Ik kon op het kantoor van het Stadsbeheer Openbare Werken een exemplaar kosteloos ophalen.

Op de bijeenkomst van het AOW-project mocht de 100-jarige dove vrouw Bosman-Slings het cadeau uitpakken met grote verbazing en verrassing van de dove senioren. Dit was een emotionele herinnering voor iedere dove, die vroeger de dovenschool in de Ammanstraat 20 te Rotterdam heeft doorlopen.

Dit bord "Ammanstraat" was vernoemd naar de pedagoog, de heer Johan Conrad Amman (Schaffhausen, Zwitserland, 1669 – Warmond, Nederland, 1724), in een vooroorlogs pand in de Ammanstraat 22, op de locatie waar nu het Hilton Hotel nog staat.

Johan Conrad Amman had zijn hele werkzame leven veel voor de medemens met een auditieve beperking gedaan, ondanks zijn eigen auditieve gebreken.

Emaille straatnaamborden van vroeger worden niet meer geproduceerd, maar tegenwoordig zijn de borden van een ander soort materiaal van een retroreflecterend laag beter voorzien.

Frédy Blom-Wienands

Werkgroep Historie

stichting Swedoro

Note redactie: deze straatnaambord wordt niet geplaatst in gemeente Rotterdam. Deze straatnaambord kan gebruikt worden bij reunie of kan gebruikt worden als je met oude klasgenoten op de foto wilt.