Image Wist u dat: Het aantal tolken gebarentaal in Nederland de afgelopen 7 jaar met bijna 300 % is toegenomen.                    Er nog steeds maar 240 tolken gebarentaal zijn voor circa 20.000 dove mensen in Nederland
De term “doventolk” ouderwets is
Gebarentaal niet internationaal is
Honderd jaar lang gebarentaal verboden was in het

onderwijs in Nederland
De Nederlandse Dovengemeenschap al meer dan tien jaar vecht voor erkenning van de Nederlandse Gebarentaal als officiële taal in Nederland
De Nederlandse Beroepsvereniging Tolken Gebarentaal, NBTG, behartigt de belangen van tolken gebarentaal in Nederland. Zij zet zich in voor de verdere verdieping en professionalisering van het beroep tolk gebarentaal.

De Nederlandse Beroepsvereniging Tolken Gebarentaal (NBTG) viert deze week haar twintig jarig bestaan met een Europees congres voor tolken gebarentaal. Het congres, met als thema ‘Derde Taal Tolken’, vindt plaats op 13 en 14 september 2008 in Voorschoten. Meer dan 250 tolken gebarentaal uit 30 landen zullen tijdens het congres hun ervaringen, gedachten en ideeën over het beroep delen.

Op vrijdagavond 12 september is de jubileumviering waarbij de nieuwe publicatie “Het beroep tolk gebarentaal” officieel zal worden uitgereikt. De unieke publicatie geeft een kijk op de ontwikkeling en de uitvoering van het beroep tolk gebarentaal in Nederland.

Bron: DovenTV - NBGT