Image Abdullah (pseudoniem) is een slechthorende filmmaker. Iedere maand tipt hij ons een film waarin doofheid en/of gehoorverlies een rol speelt. Dit keer aandacht voor ‘There will be Blood’ (2007), een bejubelde meesterwerk en Amerikaanse epos die je moet zien. Paul Thomas Anderson is één van de grootste filmtalenten van de VS. Alles wat de jonge regisseur tot nu toe aanraakte veranderde zo`n beetje in goud – van zijn debuut HARD EIGHT tot MAGNOLIA en PUNCH-DRUNK LOVE. Vol spanning werd dan ook uitgekeken naar zijn

nieuwste productie THERE WILL BE BLOOD, die in februari 2008 tijdens het Filmfestival van Berlijn zijn première beleefde.

THERE WILL BE BLOOD is een historisch drama waarin we dertig jaar lang Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) volgen, een man die rijk hoopt te worden van olie. We maken eind negentiende eeuw kennis met hem, wanneer hij als jonge avonturier zilver aan het delven is in het nog onontgonnen deel van de VS. Na een tip verlegt hij zijn zoektocht naar het binnenland van Californië, waar enorme hoeveelheden olie vlak onder het oppervlak zouden zitten. Via een charme-offensief met zijn negenjarige zoontje `H.W.` presenteert Plainview zich als een familyman en weet hij vrijwel alle grond in de omgeving voor een habbekrats op te kopen. Financieel legt hem dat geen windeieren.

Gaandeweg blijkt echter dat dit succes een pikzwarte rand heeft. In zijn zoektocht naar rijkdom deinst Plainview er namelijk niet voor terug om letterlijk en figuurlijk vieze handen te maken. Als zijn zoontje na een ongeluk doof wordt is de jongen een blok aan zijn been en stuurt hij hem ver weg. Concurrenten bedreigt hij of ruimt hij uit de weg. Plainview laat zich bovendien dopen door een obscuur kerkgenootschap. Niet omdat hij zo gelovig is – integendeel zelfs – maar omdat het de weg vrijmaakt voor een broodnodige oliepijplijn. Aan het eind van de film is hij schatrijk, maar woont hij als een ongelukkige dronkaard eenzaam en alleen in zijn enorme landhuis.

Voldoende stof dus voor een episch drama met prachtige beelden. Dat is THERE WILL BE BLOOD inderdaad geworden; de olie en het vuur spatten bij tijd en wijlen van het scherm.

Klik hier om stukje van film te bekijken. 

 Bron: Doof.nl

===========================================================================================

In de film van Paul Thomas Anderson waarin hij het leven vertelt van een opkomende oliebaron in het begin van de 20ste eeuw in Amerika komt ook een doof personage voor. Op een dag ontploft een boortoren terwijl de zoon van de oliebaron dichtbij aan het kijken is. Waarschijnlijk zijn beide trommelvliezen gescheurd. Hij is dan ongeveer 10 jaar oud. De vader stuurt hem naar een dovenschool. In één van de laatste scènes zien we de zoon die gebarentaal heeft geleerd trouwen met een jeugdvriendin. Zij heeft ook al gebarentaal geleerd. Er is ook nog een confrontatie met de vader, waar de dove zoon converseert met zijn vader via een gebarentolk. De volwassen zoon wordt gespeeld door een dove acteur, namelijk Russell Harvard. Hij is afkomstig uit Pasadena, Texas en is geboren in 1981. Hij ging naar de Texas School for the Deaf en later naar Gallaudet University. Hij werkte samen met zijn moeder in een dovenschool in Alaska. 

Image 

Bron: Vertaald Nieuws voor Doven