Image ‘Anna’s stille strijd’ vertelt het aangrijpende verhaal van een dove Joodse vrouw die het concentratiekamp Auschwitz overleefde. Zij wist haar handicap te verbergen met behulp van haar nichtje Jettie. Als de nazi’s hadden gemerkt dat zij niet alleen Joods was, maar ook doof, was zij direct na aankomst vergast. Tom Linszen is een beginnende dove filmmaker die tijdens een zoektocht naar het lot van 

dove Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog op het spoor van Anna Vos-van Dam kwam. Vervolgens benaderde hij de bekende documentairemaker Willy Lindwer om samen aan het project te werken. Een belangrijk onderdeel van de film is communicatie en het gebrek daaraan. De film is geheel in gebarentaal opgenomen en voorzien van stemmen en ondertitels.

Bel voor een zichtkopie en/of voor een interview met regisseur Tom Linszen naar de Joodse Omroep 035-6771777. Bij interviews is een tolk gebarentaal aanwezig.

Joods en doof in Auschwitz Anna’s stille strijd
Een uitzending van de Joodse Omroep
Maandag 4 mei 2009 16.05-17.00 uur Nederland 2

Programmatitel:
Anna’s stille strijd
Regie:

Productie:
Willy Lindwer/ AVA Productions
Programmalengte:
53 min.
Uitzenddatum:
MAANDAG 4 MEI 2009, 16.05-17.00 UUR, NEDERLAND 2
Herhaling:
WOENSDAG 6 MEI 2009, CA. 14.00-15.00 UUR, NEDERLAND 2

Bron: Joodse Omroep - DovenTV

 

===========================================================================================

04-08-08

De documentaire "Anna's Stille Strijd" vertelt het aangrijpende verhaal van een dove Joodse vrouw en hoe zij de gevangenschap in het concentratiekamp Auschwitz overleefde. Tom Linszen is een dove filmmaker, die een zoektocht maakt naar het lot van dove Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kwam op het spoor van een dove Joodse vrouw, Anna, die het gruwelijke concentratiekamp Auschwitz overleefde. Vervolgens benaderde hij de bekende documentairemaker Willy Lindwer om samen een documentaire over Anna te regisseren.

In de documentaire vertelt Anna aan Tom hoe zij dat kamp overleefd heeft. Als de Nazi's hadden geweten dat zij niet alleen Joods, maar ook doof was, was zij direct na aankomst in het kamp vergast.

De film vertelt haar levensgeschiedenis: hoe een jong doof Joods meisje voor de Tweede Wereldoorlog opgroeide en hoe zij als een jonge dove vrouw de gebeurtenissen voorafgaand aan en tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft ervaren en verwerkt.

Een belangrijke onderdeel van het verhaal is de communicatie en het gebrek daaraan.

Kijk meer www.annasstillestrijd.nl

Bron: DovenNieuws.eu