Image De Achterhoek krijgt mogelijk een basisschool voor kinderen met hoor-, spraak- of taalmoeilijkheden. De school wordt een dependance van de stichting Viataal, die al scholen heeft in Arnhem en Nijmegen. Op dit moment moeten Achterhoekse kinderen met hoorproblemen met de taxi gebracht worden naar Arnhem. Met de drukte op de weg kan de rijtijd oplopen tot ruim een uur. "Dat is niet bevorderlijk voor het welzijn van de kinderen", weet wethouder John Freriks.De gemeente Oude IJsselstreek is in beeld gekomen door de samenwerking van 
Viataal met kindercentrum 't Kempske in Terborg.

De wethouder verwacht dat in eerste instantie zo'n vijftien tot dertig kinderen gebruik gaan maken van de nieuwe school. Het is de bedoeling de dependance onder te brengen in de buurt van of in een bestaande basisschool.

De nieuw te bouwen brede school in Terborg lijkt een logische locatie, omdat 't Kempske ook een ruimte krijgt in het gebouw. "Helaas kan dat niet. Het bouwplan is zo goed als afgerond en daar past geen uitbreiding meer in. Als ze nou een paar jaar eerder waren gekomen met dit plan."

De gemeente is dus nog op zoek naar een geschikte locatie. De Viataal-school zou na de zomervakantie van 2009 geopend moeten worden.

Viataal moet nog toestemming krijgen van het ministerie van Onderwijs om in de Achterhoek een dependance te mogen komen. Door de medewerking van de gemeente is het groene licht een stuk dichterbij gekomen.

Voor 2009 heeft Oude IJsselstreek inmiddels een ton gereserveerd voor de inrichting van het gebouw. "We proberen als gemeente zo'n breed mogelijk onderwijspakket aan te bieden. Daar past deze nieuwe school prima in. Het kost ons geld ja, maar je moet ook kijken naar het maatschappelijk belang", vindt de wethouder.

Bron: de Gelderlander / doof.nl