Image Er zijn sowieso veel nadelen aan het rijden in een cabrio met geopend dak, maar eentje daarvan is minder bekend: het kan het gehoor beschadigen. Volgens onderzoekers uit San Diego komt het regelmatig voor dat het geluidsniveau met geopend dak de kritische grenzen overschrijdt. Tussen 88 en 90 db. Dr. Philip Michael, een Britse oor-, neus- en keelarts met een

passie voor cabriolets, testte recent het geluidsniveau in zijn eigen open auto bij snelheden van 80, 96 en 112 kilometer per uur. Michael kwam erachter dat er dan continu sprake is van geluidsniveaus - met name veroorzaakt door de wind -  tussen de 88 en 90 db.

Zijramen omhoog
Eerdere onderzoeken leerden dat 85 decibel een kritische grens is: wie daaraan langdurig of herhaaldelijk wordt blootgesteld loopt een reeële kans op gehoorbeschadigingen. De Britse arts adviseert nu om in cabriolets in elk geval niet te snel en met de zijramen omhoog te rijden. Daarmee wordt het geluidsniveau over het algemeen met enkele decibellen teruggebracht.

Onderzoek gewenst
Philip Michael pleit nu voor meer gehoortests bij bestuurders van cabriolets, onder meer vlak voor en vlak na een rit met hun auto. De resultaten daarvan zouden dan vergeleken moeten worden met tests van bestuurders van gesloten auto`s.

Bron: Carros.nl