Image De VVD, het CDA, D66 en de SP in de provincie Zuid-Holland hebben met verbazing vernomen dat Omroep West en RTV Rijnmond de ondertiteling voor doven en slechthorenden hebben geschrapt. De coalitiepartijen vinden dat de omroepen een maatschappelijke functie hebben. Zij treffen met deze bezuiniging de inwoners die afhankelijk zijn van

ondertiteling. Het geeft geen pas om de verantwoordelijkheid voor deze merkwaardige keuze in de schoenen van de provincie te schuiven.

In totaal hebben RTV Rijnmond en Omroep West meer dan 20 miljoen euro per jaar te besteden. In 2012 krijgen beide omroepen 500.000 minder subsidie van de provincie. Het verzorgen van ondertiteling kost beide omroepen circa 150 duizend euro per jaar.

Stopzetten van de ondertiteling is een eigen keuze van de omroepen. VVD, CDA, D66 en SP vinden echter dat op de ondertiteling niet bezuinigd mag worden. Omroepen ontvingen voorheen aparte subsidies voor allerlei losse onderdelen voor hun werk. In plaats daarvan heeft de coalitie in Zuid-Holland besloten om naar landelijk voorbeeld de omroepen één budget te geven waaruit ze alles moeten financieren, inclusief ondertiteling.

Landelijk is er een wettelijke verplichting voor omroepen om ondertiteling te verzorgen uit het budget. De coalitiepartijen vragen Gedeputeerde Staten om dit ook te bepleiten voor de regionale omroepen bij de minister van OCW.

De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en SP hebben de verantwoordelijk gedeputeerde vandaag om opheldering gevraagd.

Bron: CDA-Zuid Holland