Image In maart zal het eerste concert voor doven plaatsvinden. De muziek zal door de Emoti-chair vertaald worden naar vibraties en visuele ondersteuningen voor een live muziek-ervaring. Vibraties en andere bewegingen. In Toronto zal op 5 maart een concert plaatsvinden voor doven. Zij zullen plaatsnemen in een Emoti-chair die de muziek vertaalt naar vibraties en andere bewegingen. De Emoti-chair is ontwikkeld door onderzoekers van het Centre for Learning Technologies (CLT) en het Science of Music, auditory research and technology (SMART) lab. Vergelijkbaar met menselijke slakkenhuis
Een computer in de Emoti-Chair analyseert de geluidsfrequentie op een vergelijkbare manier als het menselijke slakkenhuis. De frequenties worden vertaald naar mechanische handelingen zoals beweging, vibratie en wind in het gezicht.

“Voor de eerste keer kon ik emotie voelen”
Eén van de gebruikers, Hibbard, omschrijft de muziekervaring van de Emoti-Chair. “De eerste keer dat ik de stoel gebruikte was ik verbijsterd door de hoeveelheid informatie die ik over muziek kon krijgen door vibraties”, zegt Hibbard. “Voor de eerste keer in mijn leven kon ik blijdschap of droevigheid voelen door hoe de muziekvibraties voelden op mijn huid.”

Ook visuele ondersteuning
Naast de Emoti-chair, zal het concert ook voorzien zijn van ondertiteling, tolken en muziekvisualisaties om de live muziek-ervaring te ondersteunen. De optredens zullen gegeven worden door Fox Jaws, Hollywood Swank en the Dufraines.

Onderscheid maken tussen artiesten
Het concert is daarnaast niet alleen een test voor onderzoek naar de stoel, maar helpt ook te bepalen of je muziek kunt beoordelen zonder het te horen. Zullen de dove concertgangers onderscheid kunnen maken tussen de muziek van Hollywood Swank en the Dufraines?

Bron: The Guardian (english) - DovenNieuws.eu