Image Verse Bramen is de titel van de tweede dichtbundel van Cor Toonen. Wat de bundel zelfs uniek maakt is dat alle betrokkenen doof zijn. Het is een bijzondere uitgave vanwege de samenwerking met vijf andere kunstenaars, die met hun fraaiste werken het boek illustreren. Verse Bramen is daardoor geworden tot een boek van kleinkunstenaars die groot zijn in hun BelevingsKunst”, vindt de Cuijkse dichter Toonen.

Van zijn eerste uitgave Stille Druppels in de Wind werden eind negentiger jaren ruim 1250 exemplaren verkocht. Deze nieuwe bundel haalde september 2007 al 1.200 exemplaren. Wat de tweede uitgave onderscheidt van de debuutbundel is dat nu naast elk gedicht een foto is geplaatst.
“Foto’s van scheppingen van vijf vrienden ‘in de stilte’,” aldus Cor Toonen. Die vijf vrienden ‘in de stilte’ zijn tekenares en vormgeefster Tilly Glas uit Ede, beeldhouwer Joop Bergman uit Lelystad, schilderes Hanneke Verkade uit Ede, schilderes Leontien Peters uit Amsterdam en fotografe Hannie Joziasse uit Middelburg.
Wat Cor Toonen en de vijf kunstenaars gemeen hebben is dat zij allen doof zijn en - op Joziasse na - op latere leeftijd doof zijn geworden. “De druk vanuit de horende maatschappij en de medische wetenschap om je doof zijn te proberen te veranderen neemt sinds de succesvolle toepassingen met implantaten behoorlijk toe”, stelt Cor Toonen vast. “ Je kunt je dan ook de vraag stellen of je nog wel doof mág zijn. Het boek Verse Bramen is het levendige bewijs dat wij er mogen zijn…als wij maar de leefruimte krijgen én wij dan in onze stilte, al of met het nieuwe gehoormogelijkheden, heel gelukkige mensen kunnen zijn.”
 

Schoonheid van een braam

De titel Verse Bramen verwijst naar het openingsgedicht van de bundel. Niet geheel toevallig gekozen, aldus Cor Toonen. “De braam is voor mij een symbool voor het creatieve proces van scheppend bezig zijn. Of het nu om poëzie, een schilderij, een plastiek, een beeldhouwwerk of een natuurfoto gaat, het zijn in opbouw groeiprocessen zoals ook deze natuurvrucht ondergaat. Zoals de braam bestaat uit vele deelvruchtjes bestaat het creëren van een kunstwerk ook uit veel kleine deeltjes. De som van deze delen maakt het kunstwerk: de scheppende mens ervaart de schoonheid als van een braam. Het smaakt voor de kunstenaar net zo ‘lekker’ als een handvol ‘verse bramen’.” Hoe lekker dat kan zijn, daarover laat de bundel van Cor Toonen met meer dan zestig gedichten en evenzoveel foto’s van kunstwerken geen misverstand bestaan. Het is een waar ‘genietboek’ geworden van zes ‘vrienden in stilte’.

 

Opbrengst naar dovenschool

De dichtbundel Verse Bramen wordt door Cor Toonen, in samenwerking met de uitgever VISHVA LEKHA in Sri Lanka, uitgegeven. Het boek is bij hem te bestellen via e-mail ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ), via faxnummer 0847-557480 of via het postadres Stuiverstede 9, 5431 RT in Cuijk. De fraaie kleurenuitgave kost slechts 10 euro (exclusief verzendkosten).
 
De opbrengst van het boek komt volledig ten goede aan de Dr. Reijntjesschool voor dove kinderen in Sri Lanka, opgezet door de Nederlandse Tineke Nijkamp. Meer over deze bundel kunt u vinden op http://www.vitaal.nl/ > boekencafé  link ‘verse bramen’ of kort http://www.sarvodayanederland.nl/  onder actueel, ook is op http://www.stichtingplotsdoven.nl/ onder laatste nieuws een interview met radio Gelderland te lezen.

Bron: Isidorusweb / DovenTV