Image Boeken óver dove jonge mensen zijn schaars. En als er dan net een nieuw boek verschijnt, dan is de belangstelling bij dove jongeren al snel gewekt. Dat gebeurde ook bij de school Viataal Compas in Sint-Michielsgestel. Rian Visser ís auteur van tal van kinderboeken. Aanvankelijk voor de allerjongsten. Voorleesboeken vooral. Maar Rian Visser schreef een boek over een dove jongeling.

Een spannend verhaal met de titel ‘De stille dief’. Een lonkende titel. Voor leerlingen van de school Viataal Compas in ieder geval. Een aantal van hen ging in gesprek met de auteur. Het leverde een boeiende bijeenkomst op in de bibliotheek van de school Compas.

Rian Visser voor de klas

Het was een select groepje dat met elkaar rond de tafel zat. Silvia van Gerven, werkzaam voor Compas, had de organisatie in handen. Zij was het die de schrijfster naar Sint-Michielsgestel haalde. Vierdeklassers vooral, leerlingen die al bezig zijn met het eindexamentraject PTA. De leerlingen Evita, Gulhan, Bo en Aart. En twee leerlingen die al eerder met de schrijfster rond de tafel zaten, Jerven van Lange en Aimée Janissen. De VPRO-tv interviewde Rian Visser met Aimée en Jerven, natuurlijk over het boek ‘De stille dief’. De opname is vertoond op een zondagochtend in maart.

Deze vrijdagochtend in mei bleek leerzaam. Rian Visser vertelde heel open over haar motieven tot het schrijven van boeken. Een al op jonge leeftijd ontstane interesse. Notitieblokjes schreef Rian Visser vol met alleraardigste verhaaltjes. Het is niet meer geëindigd. De Compasleerlingen kwamen van haar te weten dat boeken van haar hand in boekhandels liggen. Boekjes voor heel jonge kinderen, boekjes in koffertjes.

Boeiend en helemaal nieuw was het voor de Compasleerlingen hoe een boek ‘groeit’. Het begint met een idee, legde Rian Visser uit. En daarna kan het soms heel snel gaan. Een flits van een idee tijdens het tandenpoetsen en vervolgens een uurtje schrijven leverde een alleraardigst kinderboek op. Een voorleesboek weliswaar voor de allerjongsten, maar een gewild ‘product’. Die heeft Rian Visser inmiddels wel meer op haar naam. Zo vertelde ze aan de Compasleerlingen dat zij ook de voorleesverhaaltjes aanlevert bij Sesamstraat.

De bijeenkomst behield gedurende het hele uur van het interview een hoog informatiegehalte. “Hoe gaat het nou met de uitgever?” wilde Aart weten. De uitleg, voortdurend vertaald in gebaren door een gebarentolk, verschafte duidelijkheid. Dat was ook het geval met het opengeklapte exemplaar van een voorleesverhaal. Op twee grote uitklapbare vellen stond een héél boek! Tekst en illustraties om en om op zijn kop, op een speciale manier gevouwen. Auteur Rian Visser gaf uitleg.

“Wie kiest dan de illustrator?” wilde Bo weten. Die keuze is niet in alle gevallen even makkelijk, erkende Rian Visser. Iedere illustrator heeft een eigen stijl. Ieder boek heeft een eigen sfeer. En dat moet bij elkaar aansluiten, zo vertelde de schrijfster. Dus is het vaak lang zoeken om de geschikte illustrator te vinden.

‘De stille dief’ is een nieuw boek. De inspiratie voor het boek vond Rian Visser bij de vriendin van een dochter. Een doof meisje. De keuze om voor deze leeftijdgroep te schrijven betekent dat de auteur een nieuwe weg is ingeslagen. “Het heeft ook te maken met de leeftijden van mijn eigen kinderen”, zegt Rian Visser, “dit sluit er beter bij aan.” Zij koos ervoor om een spannend verhaal te schrijven. “Ik wilde per se geen zielig boek schrijven over iemand die doof is”, zei ze. Het leverde haar een bewonderende en begripvolle blik op van de leerlingen.

Het verhaal zélf –dat hier uiteraard niet wordt naverteld- kostte de schrijfster een half jaar. “Ik heb vaak stukken of stukjes herschreven”, zo verklaarde Rian Visser de vrij lange periode van schrijven aan het boek. De nieuwsgierigheid van de leerlingen was overgeslagen naar Rian Visser. Ze was heel benieuwd naar de reacties van de scholieren. “Ik vond het een mooi boek”, zei Gulhan. “Ik heb het met plezier gelezen”, was ook Aart’s reactie, “het is spannend maar ook rustig om te lezen. Er zit ook iets onderzoekends in.”

Silvia van Gerven had aan het slot van ‘het interessante gesprek’ (de letterlijke reactie van de leerlingen) nog een verrassing in petto. Voor Rian Visser én voor Aimée en Jerven had zij een ondertitelde dvd van de VPRO-uitzending. En de auteur deed natuurlijk wat auteurs behoren te doen: zij signeerde de boeken van ‘De stille dief’ voor de school Compas. Dat het een veelgelezen boek wordt bij Compas, dat staat na het bezoek al welhaast vast.

Bron: doof.nl