Image Evelyn Glennie is een dove percussioniste. Naast dat ze een geweldige muzikant is, leert ze mensen hoe ze moeten luisteren. Glennie werd geboren in Schotland en verloor haar gehoor toen ze 12 was. Ze is niet compleet doof, maar haar belangrijkste manier om te communiceren is spraak afzien. Zelf schrijft ze op haar website in detail hoe ze geluid hoort, voelt en ziet. Zo is zij in staat muziek te maken.

Het bijzondere aan Glennie is dat zij op een heel goede manier haar gevoelens over muziek weet over te brengen op mensen. Een voorbeeld hiervan is onderstaande video die opgenomen is tijdens de TED conferentie die jaarlijks wordt gehouden. (Jammer genoeg is er geen ondertiteling beschikbaar en is de presentatie in het Engels).

In de presentatie legt ze uit hoe een concert niet alleen via 'je oren' binnenkomt, maar via de muren, het lichaam en de ogen. Je lichaam is een klankbord voor het ontvangen van trillingen. Tegenwoordig wordt hiermee gelukkig steeds meer rekening gehouden en worden concertzalen beter ontworpen.

Naast haar kennis over muziek en geluid maakt ze zich ook druk over doven emancipatie. Het stoort Glennie dat veel journalisten haar constant vragen over haar doofheid: "Mijn doofheid is niets belangrijker dan dat ik een vrouw ben met bruine ogen." Mensen zullen nooit kunnen begrijpen wat het is om doof, blind, verlamd te zijn, accepteer mensen daarom zoals ze zijn.

Bron: Klinkt prima /DovenTV