Image DEN HAAG - Kroatische militairen trokken in de pasveroverde Krajina van huis tot huis. Servische burgers die weigerden te vertrekken, werden gedood. Dat zei de Zwitserse jurist Stefan Wäspi dinsdag tijdens de openingsverklaring van de VN-aanklagers in het Gotovina-proces. Servische bejaarden of gehandicapten die niet konden vluchten, werden levend verbrand in hun huizen. Wäspi liet videobeelden zien van platgebrande Servische huizen en van een dove Serf die

in zijn hoofd was geschoten.
Volgens Wäspi zijn tijdens Operatie Storm circa 350 Servische burgers gedood. Voor enkele tientallen gevallen willen de aanklagers het bewijs leveren tijdens het proces voor het Joegoslavië-Tribunaal.
Plunderingen
Servische huizen die niet in brand werden gestoken, werden geplunderd. Kroatische militairen zeiden tegen een buitenlandse waarnemer dat zij de buit beschouwden als een ,,deel van hun salaris'' omdat zij zo slecht betaald kregen. Bij Servische boerderijen werd ook het vee gedood of gestolen om ervoor te zorgen dat de Servische bewoners niet zouden terugkeren.
Toen de speciale VN-gezant Yasushi Akashi een plaats in de veroverde Krajina bezocht, vroeg de Japanner of hij een geplunderd huis kon zien. ,,Het maakt niet uit welk huis u bekijkt'', was het antwoord van een VN-medewerker, aldus Wäspi.

Bron: AD.nl