Image DEN HAAG/DELFT - Haar twee dove mededaders (19 en 20) betuigden twee weken geleden spijt van de mishandeling en bedreiging van een Delftenaar met een vuurwapen. De 18-jarige initiatiefneemster van de gewelddadige actie op 19 oktober vorig jaar leek er tijdens de rechtszitting echter niet zo mee te zitten. 'Een zorgelijke houding', vindt de rechtbank en veroordeelde de Delftse vandaag mede daarom tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk met verplicht reclasseringstoezicht. Die celstraf pakt vier maanden hoger uit dan de eis van de officier van justitie.

De rechtbank rekende het de vrouw zwaar aan dat zij haar dove vriend A. uit Delft en diens Rotterdamse vriend P. heeft aangezet tot de actie. Ze wilde het slachtoffer naar eigen zeggen 'een lesje leren', omdat hij haar kort daarvoor naar de keel zou zijn gevlogen. Ook zegt ze door hem verkracht te zijn.

Het drietal toog midden in de nacht naar de flatwoning van het slachtoffer in Delft. De vrouw belde aan en zei dat hij beneden moest komen. Op het moment dat het slachtoffer naar buiten kwam, kreeg hij klappen van de dove mannen in het gezicht en richtte de Rotterdammer een pistool op zijn hoofd. De vrouw bleef van een afstandje kijken hoe het slachtoffer te pakken werd genomen. Als toevallige passanten niet hadden ingegrepen, was de mishandeling wellicht nog erger afgelopen, zo oordeelt de rechtbank. Het slachtoffer kwam er met diverse verwondingen vanaf. Het trio vluchtte met de auto, maar kon naar een wilde achtervolging door de politie worden gearresteerd. De Rotterdammer kreeg achtmaanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. Meer dan zijn Delftse vriend, omdat hij een pistool had meegenomen. De Delftenaar kwam ervan af met 172 dagen cel, waarvan 120 voorwaardelijk en een werkstraf van 120 uur.

Bron: AD - DovenNieuws.eu