Image EINDHOVEN - Vijf studenten van de Fontys Hogeschool Engineering in Eindhoven werken aan een drumstel voor doven en slechthorenden. Het idee voor het speciale drumstel komt van een bedrijfje dat al jaren patent op het idee heeft, maar alleen nog techneuten nodig had voor de ontwikkeling. Het instrument klinkt als een normaal drumstel, maar de dove drummer ziet lichten en voelt trillingen tijdens het musiceren. Drumstel voor doven. Voor het eerst is het nu mogelijk voor dove mensen om te

leren drummen. Vierdejaars studenten aan Fontys Hogeschool Engineering te Eindhoven hebben een drumstel ontwikkeld dat geschikt is voor doven en slechthorenden.

Opdrachtgever
In het kader van het nieuwe onderwijs bij Fontys wordt er in combinatie met het bedrijfsleven gewerkt aan innovatieve projecten. Eén van deze opdrachtgevers is Peters MDT uit Rijkevoort. Het bedrijf van oprichter Peter Peters had al jaren het patent in bezit op een drumstel met licht en trilsignalen. Slechts de uitvoering bleef over en hiervoor waren technische studenten nodig. Het belangrijkste vindt Peters dat de dove mensen ritmes aan kunnen leren en dat ze gevoel krijgen in het bespelen van een instrument.

Licht en trilsignalen
De speler van het instrument krijgt feedback door middel van trilmotoren op zijn lichaam en LED’s die oplichten bij een slag op het instrument. Zo zal de bastrom een zwaar trilsignaal en een lang lichtsignaal afgeven, terwijl een snaartrom een licht trilsignaal en een kort lichtsignaal geeft. Dit bootst de ervaring van het echte drummen na.

Resultaat
Het eindresultaat van het project zal woensdag 28 januari a.s. te zien zijn op het symposium waar alle nu lopende projecten zullen worden gepresenteerd. Belangstellenden zijn van harte welkom vanaf 9 uur aan de Rachelsmolen 1, in de aula van gebouw R5 van Fontys Hogescholen in Eindhoven.


Bron: Omroep Brabant en Verstuur Persbericht (persbericht) - Berlicum, Brabant,Netherlands

Binnenkort gaan doven en slechthorenden het drumstel testen. Op 28 januari moet het klaar zijn, dan wordt het gepresenteerd op de Fontys Hogeschool Engineering.

Bron: DovenNieuws.eu