Image Onverwachts is Eduard Leuw afgelopen dinsdag 25 maart 2008 overleden. Eduard werd als doof Joods kind geboren in Amsterdam, in 1942. Hij verwierf bekendheid met een bijzonder indrukwekkend toneelstuk: Versteend Verdriet. verteld in Nederlandse Gebarentaal en getolkt in gesproken Nederlands. Dit toneelstuk is twee jaar lang in veel Nederlandse theaters vertoond. Eduard heeft zich onder meer ingezet voor meer bekendheid op het gebied van de tweede wereldoorlog en de

dovenbeweging in deze tijd. Maar bovenal was hij een vriendelijk en warm mens. Iemand die je graag in je nabijheid hebt. 

De pers over Versteend Verdriet:

"Het decor is eenvoudig. Een lang rek met koffers en ingepakte spullen, een stoel in het midden en op de achtergrond een scherm waarop dia's worden geprojecteerd. Eduard beeldt op prachtige wijze uit hoe zijn moeder de oorlog heeft beleefd. De tranen zijn nooit weggespoeld en vormen een 'Versteend Verdriet'."

Roy Jadi, Auschwitz Bulletin, december 1999

Bron: Doof.nl

 

Eduard was een geliefd persoon binnen de dovenwereld.
Voor de dovengemeenschap in en om Amsterdam betekent zijn heengaan een gevoelig verlies, want hij was een man, die met hart en ziel begaan was met het lot van de dove medemens. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden.

Shalom, onze lieve Eduard.

We zullen je missen!

Condoleance

Bron: Stichting DovenShoah - DovenNieuws.eu