Image Lance Allred heeft zijn jeugddroom in vervulling zien gaan. De 27-jarige basketter is voor tachtig procent doof en maakte
zijn debuut in de NBA bij de Cleveland Cavaliers. Een paar jaar gelden speelde Allred nog anoniem in de Spaanse derde klasse. Via Idaho kwam hij in

de NBA terecht.

Mormoon
Allred is afkomstig van Salt Lake City in Utah. Hij is de jongste in een mormoons gezin van vijf. In het College basket haalde hij fraaie gemiddeldes van 18 punten en 12 rebounds. Niet slecht voor iemand die voor tachtig procent doof is (en het 'wettelijk statuut' van dove heeft).

Hoorapparaat
Allred leeft met een speciaal hoorapparaat. Toen hij niet uitgekozen werd door de draft, gaf hij zijn NBA-droom nog niet op. Via Europa (Turkije, Frankrijk en Spanje) belandde hij in 2006 als reserve-center bij Idaho in de NBDL (zeg maar de tweede klasse van de NBA). Idaho won zeventien matchen op rij en met 16 punten/10 rebounds als gemiddelde had Allred daar een groot aandeel in.

18 seconden
Dat ging niet onopgemerkt voorbij, want op 13 maart tekende hij een contract bji de Cavaliers. Die zochten versterking door de blessure van Zydrunas Ilgauskas en Ben Wallace. "Toen ze me opbelden, kon ik het niet geloven. Ik zat te eten bij mijn ouders en dacht echt dat het een grap was", zegt Lance Allred. Enkele dagen later debuteerde hij in Orlando met een gemist schot tijdens zijn 18 speelseconden. Het volstond wel om de eerste dove in de NBA-geschiedenis te worden.

Bron: hln.be