Image SCHIJNDEL - Het Elde College in Schijndel is komende week gastheer van een jaarlijks internationaal uitwisselingsproject.
door Tim Durlinger. Ruim honderd leerlingen van scholen uit België, Duitsland, Engeland en Spanje zijn te gast in het gebouw aan de Putsteeg. Ook dertien leerlingen van Viataal, het voormalige doveninstituut in Sint-Michielsgestel, doen mee aan de uitwisseling. De scholieren nemen vanaf maandag deel aan
workshops. Er zijn er acht, onder meer op het gebied van dans, muziek, theater, communicatie, mode en koken. De workshops worden gehouden in het 'Elde' en Viataal zelf, maar ook in cultureel centrum 't Spectrum en jongerencentrum Bizzi in Sint- Michielsgestel. Op vrijdagavond 11 april is er om 19.30 uur een openbare presentatie van alle groepen, in het Elde College.

De buitenlandse scholen komen uit Brugge, Lincoln (Engeland), Hattingen (Duitsland) en Tres Cantos (Spanje). Per school nemen vijftien leerlingen en twee begeleidende docenten deel. Zij verblijven bij ruim zestig gastgezinnen in Schijndel en Sint-Michielsgestel. De jongste deelnemers zijn 16 jaar, de oudste leerlingen zijn 19 jaar.

Behalve workshops zijn er ook enkele gemeenschappelijke activiteiten. Zo nemen alle leerlingen en docenten komende zondag deel aan een gezamenlijke, zelf verzorgde maaltijd. Ieder land maakt een gang van het diner. Op woensdag kunnen alle leerlingen meedoen aan een ijshockey-clinic. Zij spelen dan een kleine landencompetitie in het Sportiom in Den Bosch.

De leerlingen van Viataal komen van Compas, een school voor vmbo en speciaal voortgezet onderwijs. Tijdens het uitwisselingsproject is het voor hen onder meer mogelijk om lessen Spaans te volgen. Anderzijds krijgen Nederlandse en Belgische leerlingen een cursus gebarentaal.

Het thema van de activiteitenweek is 'Europe (Un)limited - All in the family'. Het project is mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Europees Platform.

Vorig jaar werd de internationale bijeenkomst in Brugge gehouden en volgend jaar is het Spaanse Tres Cantos in de buurt van Madrid aan de beurt.

Bron: Brabants Dagblad / DovenTV