Image In het kader van de Erfgoeddag Vlaanderen zetten De Zusters Van Liefde hun archief en bibliotheek open voor het grote publiek. Het thema van de tentoonstelling waren documenten ter illustratie van het Congres van Milaan van 1880 waarop besloten werd dat orale opvoeding van dove en slechthorende kinderen de meest aangewezen pedagogie was. De Zusters gingen daar in mee. Aanvankelijk leerde men de meisjes nog het Frans aan als spreektaal, maar het gezond verstand zette hen aan dat toch dra te vervangen door het Vlaams. Foto’s tonen de ambachten die de meisjes werden aangeleerd. Kantwerken, naaien en huishouden vooral. Illustraties hoe men het spreekonderwijs aanpakte tot één van de eerste Phonic Ears.

In een schrift bijgehouden door een zusterlerares refereert ze naar de orale leerlingen als de ‘klappers’, een term waar we nu bij glimlachen.
De opzet van de tentoonstelling was intiem, warm, kleinschalig en toch professioneel. Niet pretentieus allesomvattend maar anekdotisch. Het aanwezige publiek van geïnteresseerde oud-leerlingen en professionele hulpverleners zorgde voor een melancholische sfeer. Een geslaagde realisatie van Fevlado Diversus.
 
 
Bron:  Vertaald nieuws voor Doven