Image Wie dacht dat het Finse bedrijf Nokia alleen GSM’s bedacht komt bedrogen uit. Hoewel het bedrijf al jaren vooral bekend staat om z’n mobiele telefoons, vervaardigt Nokia ook andere technische producten. Zo heeft Nokia in het verleden microcomputers en telefooncentrales ontwikkeld, maar daar is het

al een tijdje mee gestopt. Wél richt Nokia zich af en toe nog op innovaties op totaal andere gebieden, zoals met de Health Guard.
Ouderen
Wanneer je ouder wordt, gaat geleidelijk je gezondheid achteruit. Dat is een feit. Je loopt sneller een verkoudheidje op of een griepje en bent in het algemeen vatbaarder voor kwalen. Er zijn twee factoren waar je goed op moet letten: voeding en medicijnen. En daar is de healthguard voor bedacht.


Geheugensteuntje
De magnetische healthguard plak je op je koelkastdeur en via zogeheten RFID-tags houdt het apparaatje elke ‘beweging’ in de gaten. Zo kan het dus bijvoorbeeld 'zien' wat je in de koelkast zet gaat en wanneer je het er weer uit haalt. Ook wanneer je je medicijnen slikt of dit juist vergeet, kan de healthguard een seintje geven, al mag je dit rustig een alarm noemen. Het apparaat is in staat om te communiceren als een GSM, dus je kunt er ook mee bellen en sms'en.


Controle
Dit is nog maar het begin. Het apparaat houdt ook in de gaten wanneer bijvoorbeeld de melk zuur wordt en wanneer je etenswaren moet vervangen. Dit is gebaseerd op de houdbaarheidsdatum, het ding kan nog niet ruiken. Ook kan de healthguard aan je etenspatroon zien wat je zou moeten halen om gezonder te leven. Daarnaast herinnert deze gadget je wanneer het nodig is om nieuwe medicijnen te bestellen. Ben je ergens allergisch voor? Dan onthoudt de healthguard dat en wanneer je een product pakt dat een stof bevat waarvoor je allergisch bent houdt ie je tegen. Niet dat de healthguard letterlijk van de muur af komt zetten dan, maar je begrijpt het principe.


Extra opties
De healthguard heeft veel extra functies. Zo kan je het ook als memorecorder gebruiken. Daarnaast is de healthguard voorzien van een speaker met extra hoog volume voor slechthorenden, een groot display dat makkelijk te lezen is voor ouderen en een touchscreen met grote ‘knoppen’ voor eenvoudige bediening. Het Nokia's bedoeling om in de toekomst een versie te maken die je via je stem kunt aansturen. Ook bevat het apparaat een noodknop om hulpdiensten in te schakelen. Het apparaat komt met een afstandbediening zodat in bed de kinderen of noodinstanties gebeld kunnen worden, mocht dat onverhoopt nodig zijn. Het apparaat bestaat voorlopig alleen in concept, maar Nokia is beziig dit te ontwikkelen.


Bron: Dovennieuws.eu