Image Veel winkeliers zullen per 1 januari 2009 stoppen met het draaien van muziek in warenhuizen en supermarkten. Voor slechthorenden en mensen met hyperacusis is dit een grote opluchting. Achtergrondmuziek in algemeen toegankelijke ruimten, ook wel geluidsbehang of muzak genoemd, is hinderlijk, vermoeiend of zelfs pijnlijk voor mensen met hooraandoeningen. Voor hen is de afschaffing van geluidsbehang dan ook een grote

stap vooruit. Dit is echter niet de aanleiding voor de voorgenomen actie van de winkeliers; die wordt ingegeven door een nieuwe, forse stijging van muziek- en auteursrechten.

De NVVS juicht afschaffing van muzak van harte toe. Hetzelfde geldt voor de Stichting BAM (Bescherming Akoestisch Milieu) (http://www.stichtingbam.nl/index.htm). BAM streeft naar afschaffing dan wel sterke beperking van alle onnodige, storende geluiden. Specifiek richt BAM zich tegen alle opgedrongen muziek uit luidsprekers op straat, in het openbaar vervoer, en in alle andere voor iedereen toegankelijke ruimten. BAM vindt dat muziek luisteren een persoonlijke keuze is. Muziek die in algemeen toegankelijke ruimten aan mensen wordt opgedrongen, beschouwt BAM als een schending van de privacy.

Bron: Oorakel