Image Al ooit niet kunnen slapen door lawaaierige muziek bij de buren? Word je gek van niet? Geluid uit, een speciaal onderzoek door het BBC programma See Hear laat weten dat lawaai de oorzaak kan zijn van veel meer dan slapeloze nachten. Je kunt er vroeger van dood gaan. Een groep wetenschappers die voor de Wereld Gezondheids Organisatie werkt gelooft dat chronisch lawaai de oorzaak kan zijn van 2000 tot

4000 doden ieder jaar in Groot Brittanië alleen door een verhoogd aantal cardiovasculaire problemen. Prof Deepak Prasher van het UCL Oorinstituut in London zegt dat er een relatie is tussen blootstelling aan hoge geluidsniveaus en het krijgen van een hartziekte en dat het risico ook verhoogt naarmate het geluid hoger wordt. In het programma wordt ook Murray Walker opgevoerd, die 40 jaar lang het autoracen becommentarieerde. Hij draagt nu hoorapparaten omdat hij jarenlang blootgesteld werd aan het lawaai van de Formule 1 racewagens. Hij denkt dat er steeds meer en meer mensen gaan zijn met hoorproblemen in een wereld met meer en meer lawaai. Moest ik mijn leven herbeginnen, ik zou fabrikant van hoorapparaten worden want die gaan in de toekomst nog heel veel geld verdienen.
Het programma van 9 april kan nog herbekeken worden op dinsdag 15 april, ’s avonds laat op BBC 1 als onderdeel van Sign Zone. Een aantal programma’s van tijdens de week worden dan uitgezonden volledig getolkt in Britse gebarentaal.

http://www.bbc.co.uk/seehear/latest/index.shtml

Bron:  Vertaald nieuws voor Doven