Image De dove Germain Liesdek kan, na 29 jaar niets te hebben gehoord, door een operatie in Nederland zijn gehoor terug krijgen. In Suriname, waar Germain doof aan beide oren opgroeide, werd hij behoorlijk gepest met zijn handicap. Inmiddels in Nederland kan hij met een operatie zijn gehoor terug krijgen. Maar die operatie kost vele tienduizenden euro's en dus moet er een verzekering worden afgesloten en een langere verblijfsvergunning worden toegekend. In afwachting daarvan hebben de families Liesdek, Limon, Lewin, Popken, Baarn, Macnack en anderen een actie op touw gezet om de operatie mogelijk te maken.

Germain Liesdek
"Ik ken 'm van kinds af aan, was altijd met hem samen. Ik ben ook wel geplaagd vanwege zijn doofheid maar niemand kwam tussen ons tweeën. Hij is en blijft mijn neef. Hij wil gewoon een operatie, kunnen horen en praten en een baan." Aan het woord is Simone, de nicht van Germain Liesdek. Germain heeft vanaf zijn geboorte niets kunnen horen, praat dus heel moeizaam. Vanwege die handicap is hij door zijn moeder en oma in Suriname nogal verwend, merkte zijn tante Statchia, bij wie Germain nu in Amsterdam verblijft. "Zijn handicap heeft een soort medelijden gewekt en ze hebben dat zelf niet in de gaten gehad. Als tante, en zelf ook moeder, kan ik niet tolereren dat Germain altijd zijn zin wil hebben."
Verzekering
Ondertussen zoekt de 'soms boze tante' wel naar mogelijkheden om neeflief te helpen.
Bijvoorbeeld met de verkrijgen van een verblijfsvergunning. "Het ziet er niet naar uit dat hij daar problemen mee krijgt, maar die verblijfsvergunning is wel voorwaarde voor een verzekering. Op grond daarvan is de financiële kant onze belangrijkste zorg geworden." Germain zal daarom zelf ook wat zuiniger moeten zijn, vindt tante Statchia. "Ik wil 'm wel duidelijk maken: we zijn van plan iets te beginnen, laat van jou kant ook blijken dat je iets opzij zet. Maar het belangrijkste voor ons is dat hij gewoon moet horen. Dus we gaan er met man en macht achter staan, wat het ook kost. We hebben goede hoop dat het gaat lukken, en met die hoop gaan we 2008 in."

Kijk voor de actie van de familie op http://www.germainliesdek.nl/ 

Bron: Surinaams.caribana