Image EDE - In het voorjaar van 2008 wordt er ook in Ede gestart met een experiment voor één jaar gratis vervoer voor Wmoeïndiceerden. In Ede doet busmaatschappij Veolia mee op alle buslijnen in Ede. Ook de Valleilijn van Connexxion doet mee. Tenminste als deze lijn zich beter dan tot nu toe ontwikkeld.Op het provinciehuis in Arnhem is men op dit ogenblik druk in de weer om de regeling voor de Wmo-geïndiceerden te maken. In de provincie Utrecht zijn drie proefgebieden. Naast Ede zijn dat Apeldoorn en de regio Achterhoek. Het gaat om 17.500 Wmo-geïndiceerden. Dan moet je denken aan mensen, die blind, doof of

 slechthorend en slechtziend zijn. Tot en met licht verstandelijk en lichamelijk gehandicapten. ,,Die mensen kun je niet met één folder benaderen", stelt Eva Caron van de provincie Utrecht, volgens wie er naar gestreefd wordt om de doelgroep eind januari 2008 op de hoogte te brengen.
Gratis bus
Op z'n laatst zal de gratis bus voor Wmo-geïndiceerden in februari van start gaan, verwacht Caron. Voor Ede en Apeldoorn vallen alle bussen van Veolia onder het experiment. En voor Ede ook de Valleilijn. In de Achterhoek vallen alle bussen en treinen van Syntus. ,,Iedereen wordt er benaderd", zegt Caron. Mogelijk wordt er aansluiting gezocht bij de Regiopas. ,,We zijn er nog niet uit of er een aparte strippenkaart of iets dergelijks komt."
Na het jaar wordt het experiment geïnventariseerd. ,,Eén van de mogelijkheden zou kunnen zijn, dat het voor de hele provincie zou kunnen zijn. Nu is het nog puur een experiment om te kijken of mensen met een beperking bereid zijn om over te stappen op het openbare vervoer."

Bron: Ede Stad