Image Marjan van Buuren kijkt vanuit haar huis aan Halder 17 uit over de Dommel en over een voor haar zeer dierbaar plekje. Haar buurvrouw wilde het weg hebben. "Maar daar heb ik meteen een stokje voorgestoken. Toen ik liet weten wat voor herinnering het beeldje bij me oproept, was ze overstag." Het was vakantietijd, zo'n 32 jaar geleden. Zes Halderse kinderen waren iedere dag samen op pad, maar in het dorp was weinig te beleven. Broeder Celestinus Vencken, docent op het instituut voor Doven uit Sint-Michielsgestel, nodigde de kinderen uit voor een rondleiding in zijn eigen opgerichte domeintje. Een daarvan was Van Buuren, die als enige van het stel kinderen nog steeds in Halder woont.

Het leek de broeder aardig om de 9-jarigen uit te leggen wat er aan Romeinse opgravingen er in Halder hebben plaatsgevonden.

De kinderen waren razend enthousiast over de rondleiding, vandaar dat de broeder hen iets aan wilde aanbieden. " Hij deed ons een soort houten pilaster cadeau dat gemaakt was door de dove jongens van het instituut."

De vier meisjes en twee jongens moesten de pater beloven dat de pilaster ergens in Halder kwam te staan. Nu nog een beeld voor op het pilaster. "Met een zelf gemaakte collectebusje van een mayonaise-emmertje haalden we in de buurt zo'n dertig gulden op."

Voor het bij elkaar gesprokkelde geld werd een Mariabeeldje bij De Kleine Winst in Den Bosch gekocht, samen met een klein vaasje en twee kandelaartjes. De gemeente hielp de kinderen om het beeldje op het pilaster te schroeven. Om het plaatje compleet te maken, wilden de kinderen dolgraag ook een tuin rondom Maria. Maar helaas was het geld op. Met al hun fantasie knipten ze van een oude heg een paar takjes af, die ze in de grond zetten. Tot ieders verbazing begon er een heg te groeien die nu nog steeds achter het Mariaatje bloeit.

Bron:Brabants Dagblad / DovenNieuws