Image Bij de sprintonderdelen gaat het om honderdsten van secondes die het verschil maken tussen winnen en verliezen. Onderzoekers van de Universiteit van Alberta hebben ontdekt dat lopers die dichter bij het startpistool staan in verhouding sneller uit de startblokken zijn. De onderzoekers trekken daaruit de conclusie dat hoe harder het startschot is, hoe sneller de start is. ‘We maakten al grappen dat we onze Canadese atleten moeten voorzien van hoorapparaten die we vol open zetten,’ zegt Dave Collins, een van de projectleiders van het onderzoek.

De onderzoekers kwamen tot dit onderzoek naar aanleiding van een onderzoek naar valse starts. De onderzoeksgroep onderzochten de regel dat lopers die binnen 0,1s van het startschot uit de startblokken zijn, anticiperen op het startschot. Zij deden onderzoek naar de 100m en 110m horden tijdens de Spelen van Athene in 2004. Ze ontdekten dat over het algemeen de lopers in baan 1 het snelst weg waren. Hierdoor ontstond het vermoeden van het harde startschot.

Vervolgens hebben ze onderzoek gedaan met een groep getrainde en ongetrainde lopers die moesten starten bij verschillende geluidsvolumes van het startschot. ‘We ontdekten dat hoe harder het startschot is, hoe sneller de reactie is,’ aldus Collins. Er zit echter ook een grens aan de mogelijkheden van deze constatering. De onderzoekers ontdekten namelijk ook dat wanneer lopers schrikken van het startschot zij een beduidend langere reactietijd hebben.

De onderzoekers zijn van mening dat het startschot niet volledig eerlijk is en pleiten voor een andere manier van starten, bijvoorbeeld met behulp van luidsprekers achter het startblok.

Bron: Losse veter / doof.nl