Image NIJMEGEN - Slechthorenden kunnen te midden van lawaai veel beter gesprekken volgen met een zogenaamde hoorbril dan met gewone gehoorapparaten. Bij de hoorbril zijn per brillenpoot vier microfoons ingebouwd die gericht geluid kunnen opvangen en achtergrondgeluiden wegdrukken. Dat blijkt uit onderzoek naar de effectiviteit van de hoorbril in het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen. Volgens de onderzoekers verbetert de hoorbril de verstaanbaarheid doordat een microprocessor het geluid slim combineert, zodat het van voren wordt versterkt en geluiden uit andere richtingen juist worden verzwakt.

Veel mensen met gehoorapparaten achter het oor hebben in onrustige ruimtes last van achtergrondrumoer. Gehoorapparaten werken vaak al met gerichte microfoons, maar door de positie achter of in het oor zijn ze slechter in staat de juiste geluiden versterkt weer te geven.

Volgens klinisch fysicus-audioloog Lucas Mens wordt optimaal gebruik gemaakt van de lengte van de brillenpoot. ,,De oorschelp zorgt er voor dat geluid van voren iets beter wordt opgevangen. Normale hoortoestellen achter het oor hebben de microfoon niet in de oorschelp, waardoor ze in het nadeel zijn. De hoorbril maakt dit goed door de grote richtinggevoeligheid.’’

Bron: AD - DovenNieuws.eu