Image Een klas dove en slechthorende leerlingen van de Antwerpse Beroepsschool Emmaüs werden er op hun schoolreis speciaal verwend. Gisteren sprong Kim Clijsters binnen bij kapsalon Bora Bora in Bree. Kim: “Ik hoorde dat toevallig en wilde de kinderen een hart onder de riem steken. En neen, ik werk niet aan een comeback.” Even later kreeg zij zelf bezoek van dochtertje Jada - vandaag precies vier maanden - en haar man Brian Lynch. Terwijl de meisjes van KOCA Emmaüs naar de kapper gingen, trokken de jongens naar KRC Genk. Alles kaderde in het project ‘Luisterogen’ van de school en kunstenaarscollectief De Dagen van Silvie Moors en Lieven Gouwy. Dat is een leesbevorderingsproject, waarbij allochtone leerlingen nieuwe Nederlandse woorden aanleren en onder meer de trein leren nemen. “Wat voor velen een simpele handeling is, is voor deze jongeren een moeilijke onderneming. Hoe vul je een Go-Pass in? Hoe werkt het elektronisch loket? Vertragingen die worden aangekondigd, horen ze niet”, zegt leerkracht en gebarentolk Oliva Moors.

Het project duurde vijf weken. Zo lang doen dove en slechthorende leerlingen er gemiddeld over om tien nieuwe woorden te leren. Moors: “We hebben de handeling ‘de trein nemen’ herleid tot tien essentiële woorden die ze nodig hebben. Als test hebben we een exotische bestemming gekozen. Zeg nu zelf: wat is er exotischer dan Limburg?” (lacht)

Comeback
Heel even heeft Kim hoegenaamd geen aandacht voor de leerlingen, want daar is echtgenoot en profbasketbalspeler Brian Lynch met dochtertje Jada. Samen met haar kersverse man voor haar dochter zorgen en intussen nog kinderen bezoeken die op daguitstap zijn. Hoe krijgt Kim het geklaard, want ze is toch bezig volop met haar comeback?

“Ja, dat was nog eens een goeie grap. Ik reed in de wagen en opeens hoorde ik op de radio dat ik hard aan het trainen was om een comeback te maken. Niet veel later kreeg ik mijn oma aan de lijn: ze was heel blij met mijn beslissing en steunde me voor de volle honderd procent. Iemand heeft me waarschijnlijk zien tennissen met Caroline Maes. Ik ben soms haar sparringpartner, meer niet.”

“Voor alle duidelijkheid: ik heb een punt achter mijn carrière gezet. Ik voed mijn dochter op. Proftennis valt daar niet mee te combineren. Daar is gewoon geen tijd voor.”

Lees de rest van het artikel in de krant.

Bron: HBVL / DovenTV