Image Radiocoryfee Michel Follet heeft een nieuw boek geschreven. Zijn zevende intussen. 'Oorlog in het hoofd' is Follets relaas over zijn gehoorproblemen en hoe die zijn leven hebben veranderd. Geen jammerklacht, maar een verhaal met de nodige ironie en relativering zoals alleen Follet dat kan. Gehoorproblemen vastgesteld tijdens Gouden Zeemeermin. Bij Michel Follet werd een goedaardige tumor verwijderd tussen zijn hersenen en zijn gehoor. Sindsdien is hij doof aan zijn rechteroor en heeft hij last van een constante zoem- of fluittoon, tinnitus met een moeilijk woord. Daarenboven is Michel overgevoelig voor bepaalde geluiden en frequenties; een beestje dat luistert naar de naam hyperacusis.

'Mijn problemen werden vastgesteld net toen ik de eerste voorronde van De Gouden Zeemeermin in 1996 had gepresenteerd', vertelde Michel aan deze website. 'Mijn dokter adviseerde me om onmiddellijk te stoppen met het programma want het was allesbehalve goed voor mijn gehoor op dat ogenblik.' Maar Folletje is een eigenzinnig mannetje en negeerde het doktersadvies straal. Aan de zijde van Alexandra Potvin presenteerde hij ook de overige afleveringen van de Vlaamse voorronde. Nadien ging hij samen met Johan Verstreken naar het Songfestival in Oslo om daar het commentaar te leveren voor Eén.

Humor en een positieve boodschap
Besluit hier niet uit dat Follet roekeloos is omgegaan met zijn ziekte. Hij had trouwens weinig keuze. 'Ik heb mijn vrije tijd en mijn job moeten aanpassen aan mijn gehavend oor', vertelt hij in De Zondag. 'Het minste geluid kan aanleiding geven tot barstende hoofdpijn: een tikkende klok, het schelle geluid van autopinkers en -sensoren, zelfs een huig-r.'

Vervelend, maar Michel is er de man niet naar om een ellenlange jammerklacht op papier neer te pennen. Zijn boek bevat dan ook de nodige humor, zelfspot en... een positieve boodschap. Intussen maken zijn gehoorproblemen deel uit van zijn leven. Dat vereiste de nodige aanpassingen.

Volgende boek over de kermis
Wat Follet niet heeft afgezworen is zijn passie voor kermis. In tegendeel, die wordt het onderwerp van zijn volgende boek waar hij al volop aan werkt. De titel staat al vast: 'Een tapijt vol beweging' bevat getuigenissen van foorkramers en kermisklanten die vertellen over de verhuis van deSinksenfoor van de Leien naar het Zuid. Geluidsoverlast was daaraan niet vreemd. De cirkel is dus weer rond. Tegen de zomer van volgend jaar moet het boek in de winkel liggen.

Praktisch:
'Oorlog in het hoofd' van Michel Follet is uitgegeven bij Vrijdag, telt 151 pagina's en kost 14,90 euro.

Bron: Eurosong.be