Image (Novum) - Ruim een miljoen Nederlanders hebben sinds 2003 hun gehoor laten testen. Daaruit blijkt dat één op de vijf deelnemers zo slecht hoort dat een gehoorapparaat nodig is. Dat meldt de Nationale Hoorstichting, die de testen via internet en telefoon aanbiedt. Gemiddeld tien procent van de Nederlanders zou een slecht gehoor hebben. Slechthorenden vangen in een kantine de helft minder op dan personen die goed horen. Iemand met een slecht gehoor kan door het geroezemoes de informatie die hij wil ontvangen niet meer oppikken.

De deelnemers waren vooraf aan de test optimistisch over hun gehoor. Vijf procent beoordeelde het eigen gehoor als 'slecht' en 35 procent oordeelde dat het gehoor 'minder goed' was. Na deelname bleek dat ongeveer 19 procent slecht hoorde en een kwart minder goed.

Vorig jaar testten 292.836 personen hun gehoor via de stichting. De helft van degenen met een negatieve score brengen een bezoekje aan bijvoorbeeld de audicien, meldt de stichting. Slechthorenden wachten gemiddeld elf jaar voordat ze stappen ondernemen. Een derde van de Nederlanders die slecht horen draagt een hoorapparaat, zegt de Hoorstichting.


 

Bron: Nieuws-AOL