Image Nederlands dovenelftal heeft tegen Engeland verloren met 4-2. De dove Oranjes zijn nu "uitgebruld".  Voor verslag over de afgelopen wedstrijden klik hier .

En "lees verder ..." voor meer nieuws. 

Na de eerste wedstrijd met 2-0 van de USA te hebben verloren stond er in de tweede wedstrijd heel veel op het spel. De eerste van 2 finalewedstrijden in de poulefase al, want zo mag je het wel noemen wanneer je de 2e en 3e wedstrijd MOET winnen om de kwartfinales te halen. Ondanks de teleurstelling van de eerste wedstrijd wist de technische staf de groep toch weer scherp en de medische staf hen weer fit te krijgen. Tijdens de nabespreking en de training van vrijdag werden nog wat zaken nader uitgelegd. In de voorbespreking voorafgaand aan de wedstrijd werden per linie de zaken besproken die de aandacht verdienden. Voor elke linie een behoorlijk lijstje. Bij elke groep werd afgesloten met de vraag of alles begrepen was omdat de indruk bestond dat voorafgaand aan de eerste wedstrijd hierop ja gezegd werd terwijl dat in de praktijk niet zo bleek te zijn. Nu bleek het tegendeel.

Team NDE voor CHN
Team China

Om 18.30 uur wordt afgetrapt met in de basiself 1 wijziging ten opzichte van de eerste wedstrijd: Mike van der Staal is vervangen door de toen voor hem invallende Brendan Lodder.
Het NDE begint gelijk goed met zoals afgesproken veel druk op de Chinezen. Dit resulteert na 11 min. in een daverend schot van Dave van Maris op de paal, een wonder dat die heel bleef, zo hard was het schot.
Hoe fel het NDE doorgaat blijkt wel in het verdere verloop van de eerste helft:
eerst loopt Jack Castelijns tegen een (domme) gele kaart op (17e min.), wegens praten omdat hij het niet eens is met de beslissing van de scheidsrechter die hem (en daar had Jack wel gelijk in) affluit voor buitenspel terwijl dat niet zo is. Een minuut later is het de beurt aan Dave van Maris om geel te krijgen , nadat er eerst een overtreding op hem gemaakt is doet hij dat vervolgens terug.
Dat het NDE een stuk sterker is dan China, wat er eigenlijk zelden aan te pas komt, blijkt wel uit de overvloedige hoeveelheid kansen die gecreëerd worden: Jaap van der Snee ziet een voorzet op de lat belanden; Brendan weet met een prachtige voorzet Jack te bereiken bij de 2e paal. Ook Jack treft (koppend) de lat. De rust breekt aan met een 0-0 stand. Een vreselijk goede eerste helft hebben we gezien, het ontbreekt slechts aan een goede eindpass en aan doelpunten.

In de rust geen omzettingen, er is geen reden toe en zoals er nu gespeeld is heeft dat zoveel krachten gekost dat er tijdens de tweede helft wel 'slachtoffers' zullen vallen die aan het eind van hun krachten zullen zijn. We zullen de wissels dan hard nodig hebben. Wel worden bepaalde zaken individueel nog wat aangescherpt. Voor het hele team geldt: zo doorgaan, met veel druk op de Chinezen, en de doelpunten kunnen niet uitblijven.
Het eerste kwartier blijkt dat veel krachten inderdaad verbruikt zijn in de eerste helft. China krijgt wat meer ruimte en kan daardoor ook wat meer aan voetballen toekomen. Ondanks dat zijn de kansen toch voor het NDE. In de eerste minuut na rust stuurt Krijn Jack weg op links, Jack geeft (zoals in de rust afgesproken) laag voor, Ado Peljto kan er net niet lekker bij en schiet over. Nog geen minuut later mag het NDE een vrije trap nemen vanaf rechts. Krijn Olsthoorn komt (ook zoals afgesproken) over van de linkerkant, gooit de bal bij de tweede paal, waar wederom Ado het is die net naast kopt. Twee minuten later is het Jaap die het met een afstandsschot probeert welke eindigt in de handen van de keeper. De volgende is voor Dave, die een vrije trap van wederom Krijn net voorlangs kopte van bij de 2e paal. Een voetballend mindere start, nog steeds volop kansen.
Ook weer 2 gele kaarten in de 2e helft: Brendan voor een slaande beweging (had geluk, had ook rood kunnen, en misschien wel moeten zijn), en een kwartier voor tijd 1 voor Tjande Syaranamual die de man speelt in plaats van de bal. De vier gele kaarten zijn niet goed te praten en waren ook eigenlijk allemaal niet nodig, toch typeren ze wel de inzet en gedrevenheid waarmee het NDE deze wedstrijd in is gegaan en ook blijft spelen.

Na 15 min. de eerste wissel: Mike komt voor Brendan, die tegen zichzelf in bescherming wordt genomen en waarmee voorkomen wordt dat het NDE met 10 man zou kunnen komen te spelen, het spel van Brendan zou tot een 2e gele kaart kunnen leiden.
Nadat eerst nog de doorgebroken Ado net buiten de 16m. neer is gelegd en de Chinese verdediger er met slechts geel wel heel erg goedkoop vanaf komt (Ado’s vrije trap die volgt is een moeizame doch dankbare prooi voor de Chinese keeper) kan toch eindelijk de verlossende 1-0 aangetekend worden. Het is tevens het eerste doelpunt van het NDE ooit op een WK. Het doelpunt komt op naam van Jack (pass Ado), na het invallen van Mike na dit doelpunt verhuisd van de linker- naar de rechterflank. Een geweldige ontlading volgt, gevierd door alle 11 veldspelers, maar ook door de bank en de staf. Vier minuten later weer Jack, net voorlangs, met een vrije Ado naast zich.
Met Maurice van der Kleij voor Ado worden de laatste 12 minuten ingegaan.
Die worden flink Oranje gekleurd: nog meer kansen en ook eindelijk de doelpunten volgen elkaar in een razend tempo op. Luuk, die direct contact houdt met het thuisfront, kan het bijna niet meer bolwerken qua versturen van sms-jes naar de verslaggever in Nederland die de gebeurtenissen live bijhoudt op de KNDSB-site: in de 81e min. is het Mike die vanaf links voorgeeft, voor Jack is de bal te hoog, voor Rolf bij de 2e paal niet. Met een fraaie lob probeert hij de Chinese keeper te verschalken. Het lukt net niet. De bal kan uit de lucht 'geplukt' worden; 2 min. later, in de 83e min. dan wel de 2-0: Dave legt de bal breed op het middenveld op Rolf, die met een prachtige dieptepass Jack wegstuurt die vervolgens beheerst zijn en NDE’s 2e doelpunt kan laten aantekenen. In de 88e. min. mag Matthijs Terpstra zijn WK-debuut maken. Koud in het veld kan hij al mee juichen: Krijn neemt een vrije trap vanaf rechts, indraaiend: bij de 2e paal is het Dave die zijn uitstekende wedstrijd (zonder daarmee anderen tekort te willen doen) bekroont met een bij de voor hem verste paal prachtig ingekopte bal. Met nog 1 minuut officiële speeltijd te gaan mag de wedstrijd nu wel als gewonnen beschouwd worden. Toch volgt er nog een toetje: vanuit een inworp op links komt de bal bij Jaap, die onder druk van een Chinees de bal een hoge peer geeft, waardoor deze bij Mike belandt. De bal is zo lang onderweg dat de Chinese keeper denkt er eerder bij te kunnen zijn dan Mike. Een misvatting, Mike krijgt er net even eerder de punt van zijn schoen tegenaan, waarna de bal fraai in het lege doel verdwijnt.
Vlak daarop volgt het eindsignaal en de enorme ontlading na een puike wedstrijd van de kant van het NDE. De eerste horde op weg naar de kwartfinales is genomen. Maandag wacht (regerend Europees kampioen) Frankrijk. Met 6 punten uit 2 wedstrijden zijn zij nog niet zeker van plaatsing voor de 2e ronde, waardoor het NDE weer vol aan de bak zal moeten. Vanavond weten zij de USA met 3-0 te verslaan, waardoor wij de kansen in eigen hand houden, al wordt het wel een hele zware opgave. Als het NDE met dezelfde gedrevenheid kan spelen als tegen China hebben zij zeker een kans. Wel moet opgelet worden voor teveel onnodige overtredingen met een kaart tot gevolg. De in de groepsfase opgelopen gele kaarten gaan mee naar het vervolg van het toernooi. Bij 2 gele kaarten volgt een wedstrijd schorsing.

Het handjevol Nederlandse supporters wat deze wedstrijd bij heeft gewoond zal deze memorabele wedstrijd niet snel vergeten. Laten we hopen dat het NDE nog meer van dit soort spektakel kan bieden.

Uitbundig wordt de overwinning gevierd (en gefilmd), waarbij ook ondergetekende het (weer) moet ontgelden en met een nat pak de bus in kan. Dat dit kan is wel typerend te noemen voor de sfeer die er onderling heerst tussen niet alleen spelers onderling, maar ook richting (technische en medische) staf. Alles is terug te zien op www.doventv.nl, houd die site dus in de gaten voor de beelden, zeer zeker de moeite waard.

Opstelling NDE:
Alex Demkes, Arnoud Stel, Tjande Syaranamual, David Olthof (88. Matthijs Terpstra), Rolf van der Raadt, Jaap van der Snee, Dave van Maris, Krijn Olsthoorn, Brendan Lodder (60. Mike van der Staal), Ado Peljto (78. Maurice van der Kleij) en Jack Castelijns.

Ondanks dat het resultaat een geweldige teamprestatie is geweest, is er toch wel een man-van-de-wedstrijd aan te wijzen: Dave van Maris speelde controlerend, verdelend, ondersteunend naar zowel aanval als verdediging een werkelijk fantastische wedstrijd.

Gele kaarten:
17. Jack Castelijns; 18. Dave van Maris; 53. Brendan Lodder; 76. Tjande Syaranamual.

Doelpunten:
70. Jack Castelijns (assist Ado Peljto)
83. Jack Castelijns (assist Rolf van der Raadt)
89. Dave van Maris (Krijn Olsthoorn)
90. Mike van der Staal (Jaap van der Snee).

Koos Schonewille,
Bondscoach NDE.

 

Zaterdag 5 juli 2008

De spelers hadden bij de nabespreking veel geschreven over de wedstrijd tegen USA, wat alleen maar goed was. Wat opviel is dat velen zeiden dat de taken niet goed uitgevoerd waren in de wedstrijd. Ze wisten dus wat de taken waren. Hopelijk hebben ze van de wedstrijd tegen USA geleerd om tegen China te laten zien dat de taken wel uitgevoerd kunnen worden. Dit werd met het hele team besproken.

Programma van 5 juli

Luuk zorgde dat er een uitdraai kwam van het gastenboek die iedereen kon lezen, wat leuk was. Hopelijk zullen de reacties bij de volgende wedstrijden ook zo zijn.
Na de lunch ging Felix, Stefan en Luuk naar het hotel van de Fransen, waar ook de Engelsen en de Chinezen zitten, om daar weer een film te 'uploaden'. Wij hopen dat iedereen de films leuk vinden, zie www.doventv.nl.
Na de dagelijkse verplichte rust en vrije tijd gingen we een uurtje trainen om 18:30u op een trainingsveld, een half uurtje met de bus.
Trouwens, Luuk vond om half 6 eindelijk een minuutje om te zwemmen !!! Een minuutje !!!

Luuk met z'n 1e duik!

Na het avondeten om half 9 waren we vrij. Het blijkt dat er een weddenschap was, waarbij Jacques zich niet mag scheren zolang hij niet scoort voor het NDE... We zaten hem te stangen, dat hij geen bal krijgt, dat hij altijd reserve staat of niet meer geselecteerd wordt... Zo moet hij zijn baard wel laten staan...

Zaterdag, de dag van waarheid, de wedstrijd tegen China.
Zoals bij de eerste wedstrijd weer voorbesprekingen met de linies, individueel, hele team. We mochten de auto gebruiken van relaties van Felix die overgekomen zijn om ook te kijken naar ons. Daar werd met alle graagte gebruik van gemaakt: Luuk reed groepjes op en neer naar supermarkten zodat er boodschappen gedaan konden worden.

uitzicht van terras hotel

View op hotel van dorp Psathopytgos
Na de weer verplichte rust gingen we om 15:00u eten, waarna we even vrij waren.
Om 16:30u werden we met de bus opgehaald voor de wedstrijd tegen China. Zie verder het verslag van Koos. Uiteraard waren we door het dolle na de overwinning !

Na het avondeten ging Felix naar het hotel van de Fransen om daar verder te 'uploaden'. Tijdens het uploaden zou hij meteen de wedstrijd tegen China monteren. Straks maar horen of dat gelukt is...

Ondanks dat Jacques voor het NDE gescoord heeft, 2x zelfs, heeft hij zich nog niet geschoren !!! Hij wacht op Felix, die hem zal filmen..., leuk voor de film...

 

 

Donderdag 3 juli 2008

Vandaag op donderdag 3 juli heeft het Nederlands dovenelftal tegen Amerika gespeeld om 18:30 uur. Helaas heeft Nederland verloren met 0-2 tegen Amerika. De volgende wedstrijd is op zaterdag 5 juli om 18:30 tegen China. Hopelijk winnen ze dan ! Klik hier om het het laatste WK-nieuws en verslag (in gebarentaal) te bekijken van DovenTV vanuit Griekenland ! Verder kunt u gedurende 2 weken ook het NDE volgen op de volgende websites:

http://www.kndsb.nl/wkvoetbal2008/

http://www.doventv.nl/

http://www.wdfc2008.gr/ 

De filmpjes van de laatste training en oefenwedstrijd: http://www.doventv.nl/content/blogcategory/154/374/

Zondag 29 juni is het Nederlands Doven Elftal voor 2 weken vertrokken naar Griekenland waar ze WK gaan spelen. Ook het TV ploeg van SBS 6 was op Schiphol aanwezig geweest; zij hebben een deel over het vertrek van het NDE gefilmd. Klik hier om de  SBS6-uitzending te bekijken. 

Bron:  L. Ruinaard / DovenTV