Image Onderzoekers van het Nijmeegse Radboudziekenhuis hebben een gen ontdekt dat doofheid veroorzaakt. Het gen werd gevonden in het DNA van verschillende dove Turken die familie van elkaar zijn. Tot nu toe zijn volgens het ziekenhuis meer dan veertig genen bekend die doofheid veroorzaken. Eén daarvan veroorzaakt aangeboren doofheid. Dit gen zorgt voor een vijfde van alle erfelijke doofheden.

Nu is een nieuw gen ontdekt. Hoe vaak doofheid door dit gen wordt veroorzaakt, moet nog worden onderzocht. Ook betekent de ontdekking niet dat nu aan een geneesmiddel kan worden gewerkt. "Het zegt ons wel meer over de werking van het oor", zegt een woordvoerder van het Nijmeegse ziekenhuis.

De meeste ontdekte genen die doofheid veroorzaken, ondersteunen via een omweg de werking van trilhaartjes van het slakkenhuis in het binnenoor. Het nu ontdekte gen speelt een belangrijke rol bij het bewaren van het evenwicht tussen ionen binnen en buiten de cellen van het binnenoor. Volgens de onderzoekers blijkt nu dat dit evenwicht belangrijk is voor het vermogen om te horen.

Bron: nieuws.nl