Image PROVINCIE/WAASLAND. Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen heeft een nieuwe koffer klaar die de preventie van gehoorschade wil ter kennis brengen bij jongeren tussen 12 en 18 jaar. Hij zal vanaf 1 mei 2008 gratis kunnen ontleend worden door scholen en jeugdverenigingen bij de Dienst Gezondheid van het provinciebestuur. Het is een doelkoffer over de impact van het geluid en lawaai onder het motto 'Amai mijn (h)oren'. Een noodzaak,  want ruim een miljoen Vlamingen zit met gehoorproblemen en gaat hierbij niet alleen om ouderen maar ook steeds meer jongeren worden met slechthorendheid geconfronteerd. Niet zo verrassend eigenlijk als je meeluistert hoe jeugd de vrijetijd doorbrengt op fuiven, in discotheken en zelfs in de bioscoop. En dan zijn er nog de nieuwe technologische geluidspelletjes zoals MP3 of iPod. Hierbij valt nog op dat ook kleine kinderen ze gebruiken en dus te veel decibels in de oren krijgen.

 

Het is een risicogroep geworden die moet tot besef gebracht worden dat onherstelbare gevolgen van het lawaai, het gehoor én het sociale leven treft. Daarom werd al in januari 2007 het project 'Preventie van lawaaislechthorendheid bij 10 tot 12-jarigen' in het leven geroepen. Dat gebeurde aan de hand van preventiekoffers. Nu is er dus een vervolgkoffer aan toegevoegd die een spel, een quiz en een reeks lestips bevat. De provincie wil op deze manier een bewustwording bij jongeren losweken en aanzetten tot nadenken over de kwetsbaarheid van de oren en de schadelijke gevolgen van lawaai voor het oor.

 

De provincie geeft volgende info over de geluidskoffer:

Image
De nieuwe koffer die kan gebruikt worden voor de preventie van geluid en lawaai te begeleiden.
De  doekoffer  is ontworpen voor jongeren tussen 12 en 18 jaar en bevat verschillende onderdelen om hen op een speelse manier uitleg te geven over de gevaren van geluid. Zo kan je bijvoorbeeld je mp3-speler aansluiten op de mannequinkop Daisy Bell met ingebouwde decibelmeter. We sluiten  onze eigen mp3-speler aan op het  toestel: Daisy haalt makkelijk 111db en meer, een geluidsterkte die 6dB hoger ligt als de toegelaten 105dB en zelfs 36dB als de aangeraden maximum geluidsterkte van 75dB. Zet je mp3-speler of radio dus nooit te luid! Niet alleen je buren, maar ook je oren zullen je dankbaar zijn!

 

Je kan ook een gehoortest afnemen om te zien hoe  het  met jou oren gesteld  is, of de quiz 'De slag om  decibels' afleggen. Waarmee  je kennis over geluid, gehoor en lawaai op  de proef gesteld wordt. Wist  jij bijvoorbeeld dat het geluid van een ritselend blad zo’n 10dB is en mama’s stofzuiger al gauw 70dB haalt? Of dat het gezoem van die vervelende mug goed is voor zo’n 40dB?


Verder bevat de koffer nog verschillende andere spelletjes, lestips voor leerkrachten en een dvd met filmpjes en geluidsfragmenten waarin o.a radiopresentator Peter van de Veire zijn oren laat testen en uitleg geeft bij geluidsoverlast.

 

Bron: Waaskrant.be