Image Sint-Pieters-Woluwe - Concerten en optredens zijn voor doven en gehoorgestoorden geen evidentie. Toch konden ze zaterdag meegenieten van het optreden van de Nieuwe Snaar. Met aangepaste trilstoelen en doventolken op het podium werd het spektakel ook voor gehoorgestoorden toegankelijk.De voorstelling 'Helden' van de Nieuwe Snaar werd in het cultureel centrum van Sint-Pieters-Woluwe ook toegankelijk werd gemaakt voor doven en slechthorenden. Drie doventolken staan de hele 
avond mee op scene. Ze vertalen in gebarentaal wat er allemaal exact gebeurt.

"Het vergroot ons publiek," vertelt Jan De Smet van De Nieuwe Snaar. "Dat zijn mensen die anders verstoken blijven van de schoonheid van het chanson. Mensen die onze liedjes niet kunnen horen, zullen ze nu toch kunnen begrijpen."

De tolken zorgen niet alleen voor een instantvertaling. Op een expressieve manier proberen ze echt deel uit te maken van de show. De doven en slechthorenden mochten ook plaatsnemen in zogenaamde voelstoelen. Dat zijn stoelen die mee vibreren op het geluid.

En voor diegene die een hoorapparaat dragen, was er de speciaal aangelegde ringleiding. Het geluid van de luidsprekers wordt omgezet in een elektromagnetisch veld. Die signalen worden door het hoorapparaat opnieuw omgezet in geluid.

Bron: Brusselnieuws.be