Image De film Los van regisseur Jan Verheyen wordt in verschillende bioscopen vertoond met Nederlandstalige ondertiteling. Dat gebeurt op vraag van Fevlado (Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties vzw) en dankzij de medewerking van producent Eyeworks Film & TV Drama. Sinds 17 september wordt Los vertoond met ondertiteling tijdens de namiddagvoorstellingen. De avondvoorstellingen worden geprojecteerd zonder ondertiteling. Het is de eerste keer dat een Vlaamse film zowel met als zonder ondertiteling vertoond wordt. Indien dit succesvol blijkt, zullen in de toekomst meer Vlaamse films van ondertiteling voorzien worden.

Er zijn in Vlaanderen meer dan 1 miljoen mensen slechthorend of doof. Omdat er bij Vlaamse films geen ondertiteling wordt voorzien in de bioscoop, zijn zij vooral aangewezen op buitenlandse films. Fevlado vzw benadrukt dat het voorzien van ondertiteling bij Vlaamse films een deel is van integrale toegankelijkheid. De federatie hoopt dat in de toekomst alle voorstellingen in de cinemazalen open zullen staan voor dove en slechthorende filmliefhebbers.

De ondertitelde versie van Los staat geprogrammeerd in Metropolis Antwerpen, Kinepolis Gent, Kinepolis Hasselt, Kinepolis Kortrijk, Kinepolis Leuven, Kinepolis Brugge, Kinepolis Oostende, Utopolis Mechelen en Utopolis Turnhout.

Los is een film over het leven en vooral over het leven van Tom (Pepijn Caudron, bekend uit de tv-reeks Kinderen van Dewindt. Verder zijn o.a. Koen De Graeve, Sofie Van Moll, Jaak Van Assche, Stany Crets, Karin Tanghe, Youssef El Mousaoui en Sana Mouziane te zien. Deze laatste is een zeer bekende actrice en zangeres in Marokko. Het scenario van Los is van Bram Renders en is gebaseerd op het boek van Tom Naegels.

Producenten zijn Peter Bouckaert en Erwin Provoost voor Eyeworks Film & TV Drama dat vorig jaar in Montréal, met Nic Balthazars Ben X (2007), de Grote Prijs, als ook de Prijs van het Publiek én de Oecumenische Juryprijs in de wacht sleepte. Los ging tijdens het Filmfestival van Montréal in wereldpremière.

Bron: Cinematical