Image “Dove mensen moeten zelf kunnen kiezen naar welke kerk ze willen gaan!”. Met deze woorden begint Marja de Putter, een dove bezoeker haar verhaal. Voor ons als kerk was dit een eye-opener. We realiseerden ons niet dat de drempel vaak heel erg hoog is voor doven om een kerk te bezoeken. Zo hoog dat ze ervan afzien. Dit is erg jammer want hierdoor missen ze waardevolle 
contacten en tijdsbesteding. Er wordt nu regelmatig door doven heel veel gereisd voor contacten en kerkbezoek elders. Dit bevordert niet sociale contacten in de eigen buurt!

Toch hoeft dit allemaal niet zo te lopen. De drempel is veelal te hoog omdat er vaak geen tolk is. Tevens is er te weinig communicatie of verloopt het moeizaam. Je weet als dove vaak niet of je iemand tegenkomt die gebarentaal kan. Of mensen weten het niet van elkaar wie er kan gebaren, dat gebeurt ook!

Als er geen vrijwillige tolk is, kun je een beroep doen op een professionele tolk. Daarvoor zijn tolkuren beschikbaar. Deze uren zijn echter heel beperkt. Voor kerkdiensten, bezoek aan kringen en andere gemeente activiteiten moeten extra tolkuren aangevraagd worden. Ondanks dat deze over het algemeen wel toegekend worden is dit vaak een drempel. Als de tolkuren toegekend zijn is het afwachten of er tolken beschikbaar zijn. Al met al behoorlijk intensief en soms frustrerend.

Wat kunnen kerken dan wel doen? Binnen de kerkelijke gemeente kan er gekeken worden naar de mogelijkheid om een gebarencursus te volgen. Een gebarencursus stelt mensen in staat om te gaan tolken of om meer contact op te bouwen met de dove mensen in de kerkelijke gemeente.

Goed nieuws: gelukkig zijn er veel mensen die gebaren willen aanleren! Om een goede basis te leggen (gebarentaal is een echte taal met een eigen grammatica!) zijn er 12 lessen nodig. Twee enthousiaste studenten aan de Hogeschool Utrecht die de opleiding docent gebarentaal volgen, willen graag deze cursus verzorgen (Cursus NGT AB1). Als kerk willen we dit aanbieden aan iedereen die dit wil leren, in het bijzonder mensen die het in de kerk willen gaan gebruiken. De cursus zal inclusief lesboek en DVD/video 50 euro per persoon kosten. De cursus zal in eerste instantie gehouden worden op donderdag avond van 19.30-21.30 uur in de Wissel, Bettekamp 99 in Ede. Indien er mensen zijn die liever overdag de cursus willen volgen dan kunnen ze dit aangeven. Als er voldoende geïnteresseerden zijn willen we de cursus ook op maandag of donderdag overdag aanbieden. Donderdagavond 13 maart starten we daarom vragen of geïnteresseerden zich vóór 6 maart melden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via Wilbert de Goei (0318-611607 / 06-42231932).

Nogmaals: iedereen is welkom, ook mensen uit andere kerken! Graag zelfs! Het is namelijk in het belang van de dovenwereld! Op deze manier hebben doven meer te kiezen! U kunt ze helpen door de drempel te verlagen.

Bron:Egjohna - DovenTV