Image Op zondag 12 oktober werd in een tv-programma van Paul de Leeuw gevraagd om analoge hoortoestellen en hoortoestelbatterijen te doneren voor kinderen in de Gazastrook. De NVVS werkt graag mee aan dit verzoek en wil u bij deze attenderen op de inzamelactie.Inmiddels heeft een audicienketen al een donatie toegezegd, maar er is nog veel meer nodig. Naar schatting zijn ongeveer 2.000 hoortoestellen voor kinderen nodig. Er is vooral behoefte aan ‘achter het oor’-toestellen. Zowel nieuwe als 
goed onderhouden gebruikte apparaten zijn welkom.
Toestellen die in het oor of in de gehoorgang worden gedragen kunnen niet worden gebruikt, tenzij als reserveonderdelen. Ook dure en kwetsbare elektronische toestellen kunnen niet worden gebruikt.

Aan batterijen is eveneens groot gebrek omdat Israël de invoer van batterijen in de Gazastrook niet toestaat. De typen batterijen waaraan de meeste behoefte bestaat zijn: 13 en 675. Ook bestaat vraag naar het type 312. Gemiddeld gebruikt iemand met twee hoortoestellen zes batterijen per maand.
De voorkeur gaat uit naar niet-oplaadbare batterijen. Oplaadbare batterijen zijn namelijk niet geschikt vanwege de onbetrouwbare, instabiele stroomvoorziening in Gaza.

Inzameling
Wilt u hoortoestellen en/of batterijen doneren voor de kinderen in Gaza? Neem dan contact op met Fred van Schoonderwalt (Beter Horen), Leigraafseweg 8, 6983 BP Doesburg. Telefoon: (0313) 48 55 84; fax (0313) 48 55 78. U kunt ook een e-mail sturen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Hij zorgt dat de gedoneerde hoortoestellen en batterijen op de plaats van bestemming komen via zijn contacten met de Stichting Stop de Bezetting.

Achtergrondinformatie
In Gaza wonen circa 1,5 miljoen mensen, waarvan er 750.000 jonger dan 14 jaar zijn. Doordat Israël de Gazastrook afsluit, leeft de bevolking in grote armoede. Er is gebrek aan alle essentiële levensbehoeften. Ook de gezondheidszorg is gezakt tot ver onder het vereiste niveau. Mede hierdoor is onbekend hoeveel kinderen aan gehoorverlies lijden, maar er wordt verondersteld dat dit aantal aanzienlijk is. Van ongeveer 2.000 kinderen staat vast dat zij een hoortoestel nodig hebben. Ongeveer 1.650 kinderen nemen deel aan programma's voor speciaal onderwijs. Circa 350 hiervan zijn poliklinisch verwezen naar instituten voor audiologisch onderzoek en spraaktherapie.

De hoorproblemen kennen diverse oorzaken. Een deel van de gehoorbeschadigingen kan worden toegeschreven aan herrie van Israëlische gevechtsvliegtuigen (doorbreken van de geluidsbarrière) en explosies. De meeste gevallen van gehoorverlies moeten echter worden toegeschreven aan het trouwen binnen de familie en het huwen op te jonge leeftijd. Ook wordt het probleem onvoldoende onderkend en is er gebrek aan inzicht in de oorzaken en methoden van vroegtijdige diagnose en ingrijpen. Ziekte tijdens de zwangerschap en het grote aantal jaarlijkse gevallen van meningitis zijn eveneens factoren voor gehoorverlies.

In de Gaza Strook is de Atfaluna Society for Deaf Children werkzaam. Dit instituut beschikt over een reparatiewerkplaats voor hoortoestellen en een laboratorium om hoortoestellen aan het oor aan te passen. De ervaren beroepskrachten kunnen alle typen hoortoestellen repareren – mits de onderdelen beschikbaar zijn. Ook worden zachte en harde onderdelen ter plaatse gemaakt. Alle personen die hoortoestellen ontvangen, krijgen onderhoudstips mee.

Bron: NVVS - DovenTV