Image BERKEL-ENSCHOT - "Suriname laat je niet los", zegt Piet Haarmans uit Berkel-Enschot. Een leven lang werkte de in Utrecht geboren man als missionaris in de voormalige Nederlandse kolonie, totdat hij in 2004 terugkwam, als getrouwd man met echtgenote Jessica Haarmans-Rambalak. Het echtpaar Haarmans kwam in Berkel-Enschot terecht door toedoen van hun kennissen Walter en

Marian van de Sande, die in dat jaar vanuit het dorp naar Suriname vertrokken om zwerfkinderen te helpen.

Piet zet zich met veel enthousiasme in voor het lot van de doven, die wonen aan de Surinamerivier in Midden- en Zuid-Suriname. Door inteelt, erfelijkheid, rode hond en oorontstekingen zijn er veel doven onder de bosnegerstam van de Samarakanars die in dit gebied wonen. Het zijn nazaten van slaven, die gevlucht zijn uit de suiker-, katoen- en cacaoplantages omdat zij door de Nederlandse bazen zo slecht behandeld werden. Er is bijna geen zorg voor deze mensen.

Nelson Pavion, audicien en kennis van Haarmans, heeft zich verbonden met het lot van deze mensen en de Stichting Beter Horen opgericht in Suriname. Die stichting voert het project uit. In Nederland is de stichting Hoorzorg opgericht, mede door Haarmans. De stichting zorgt voor fondsenwerving en deskundige begeleiding van de Surinaamse stichting.

In de parochiekerken van Berkel, Udenhout en Biezenmortel wordt tijdens de Vastentijd geld opgehaald voor het project. Dit jaar wordt het geld besteed aan een boot (in Suriname 'korjaal' geheten) met buitenboordmotor en draagbare, op batterijen werkende apparatuur, om de patiënten in het binnenland te kunnen bereiken. Vorig jaar ging geld van de Vastenaktie naar de bouw van de audiologische kliniek in het Surinaamse Ligorio. In januari dit jaar is daar de bouw gestart en naar verwachting duurt die een half jaar. De mensen van daar werken zelf ook mee: zij stelden een gedeelte van de opbrengst van de pindateelt ter beschikking. Volgend stadium in de hulpverlening is dat er hulp gegeven gaat worden aan mensen die nog dieper in het oerwoud wonen. Haarmans licht het project zelf toe tijdens een viering in de Willibrorduskerk in Berkel, zondag om 11 uur.

Bron: Brabants Dagblad